Enligt Socialstyrelsen, som gjort en översyn av vårdplatserna i hela landet, är vårdplatsbristen ett nationellt problem.
På kort sikt behöver alla regioner utom Kalmar län öka antalet disponibla vårdplatser inom den somatiska vården enligt de riktvärden som Socialstyrelsen satt.
I rapporten, från våren 2022, var antalet disponibla vårdplatser i Region Kronoberg 289 stycken, riktvärdet på kort sikt var att dessa skulle öka till 314.
Men någon sådan ökning ses ännu inte och utfasningen av hyrpersonal som pågår i Kronoberg har istället lett till att vårdplatser stängts.
Risk för vårdskador
Förutom regionens åtstramning av hyrsjuksköterskor försvåras situationen av nya EU-regler kring scheman som ytterligare komplicerar bemanningen. Lägg där till influensatider då trycket på vården normalt ökar.
Vårdplatsbristen leder till så kallade överbeläggningar, alltså att de disponibla vårdplatserna inte räcker till för de som kräver inneliggande sjukhusvård.
Risken för vårdskador ökar när patienter blir liggande i korridorer eller flyttas runt till andra avdelningar. Risker som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, tydligt pekar på i sin nationella tillsyn av sjukhusvården.
Färre vårdplaster efter hyrstopp
Platsbristen får konsekvenser i alla led i regionen. På kirurgen har antalet vårdplatser minskat från 66 stycken för drygt ett år sedan till dagens 41.
– Vi har bara hyrpersonal på en av våra avdelningar och istället har vi minskat ner på vårdplatser, säger Johan Moberg avgående verksamhetschef på Kirurgkliniken.
– Vi gör åtgärder för att bli hyroberoende och det innebär att det haft en påverkan så att vårdplatserna minskat, säger Clas Hjertqvist verksamhetschef på Akutkliniken.
Från den 1 februari har Region Kronoberg som mål att helt upphöra med hyrsjuksköterskor.
– Vi behöver göra åtgärder för att inte längre vara beroende av bemanningsföretagen, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ida Eriksson (M).
Vårdplatsbrist
IVO, Inspektionen för vård och omsorg har i en nationell sjukhustillsyn konstaterat att det är brist på disponibla vårdplatser inom sjukhusvården i samtliga regioner. Läs rapporten här.
Socialstyrelsen har tagit fram riktvärden för hur många vårdplatser det bör finnas. På kort sikt visar riktvärdena att det behövs 2 300 nya vårdplatser i hela landet. Rapporten finns här.
SKR, Sveriges kommuner och regioner för månadsstatistik kring regionernas överbeläggningar. Siffrorna grundar sig på det som regionerna själva rapporterat in. Se statistiken här.
Vad menas med:
Med disponibel vårdplats avses en vårdplats i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.
Överbeläggning definieras som en händelse när en inskriven patient vårdas på vårdplats som inte uppfyller kraven på disponibel vårdplats.
En utlokaliserad patient är en patient som är inskriven och vårdas på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten.