Foto: Claudio Bresciani/TT

Sjukvården i Kronoberg ska spara 89 miljoner

Publicerad

Under torsdagen tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att man under 2019 ska spara 89 miljoner kronor inom hälso- och sjukvården i Kronoberg.

De ekonomiska åtgärderna införs för att få ekonomin i balans. Prognosen för 2019 pekar just nu på minus – 150 miljoner kronor. 

Generellt sett kommer varje enhet arbeta med att minska kostnaderna som tillkommer för att vårdkvaliteten sviktar. Till exempel bedöms vårdrelaterade infektioner generar en felaktig resursanvändning motsvarande uppåt 100 miljoner kronor.

– Det är en stor kostnad i dag och där ser vi en stor potential att spara på sikt, säger Roland Gustbée (M) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vårdkonsumtionen ska ses över

Vårdkonsumtionen ska också ses över. Enligt en analys som regionen gjort sökte 13 personer akut sjukhusvård 784 gånger förra året. Totala antalet vårdkontakter för denna patientgruppen uppgick till cirka 1500 stycken. En patient har vid 34 tillfällen skrivits in i slutenvård.

– Ofta handlar det om oro när folk söker vård så ofta. Vi måste ge bättre trygghet genom till exempel fasta vårdkontakter och ett ökat samarbete med den kommunala hemsjukvården. Detta kommer att undvika inläggningar i onödan, säger Roland Gustbée.

Färre hyrpersonal och övertid

Målet är också att minska intagen av hyrpersonal och den fasta personalens övertid. Detta ska göras med bland annat bättre samarbete mellan avdelningar och effektivare vårdflöden.

– På vissa avdelningar har det funnits mer personal per vårdplats än vad det är tänkt. Så där kommer det ske förändringar. Och inom primärvården kommer vi minska från 21 till 18 hyrläkare, säger Roland Gustbée.

Oppositionen kritiska

Socialdemokraterna som sitter i opposition i regionen är kritiska till beslutet och menar att konsekvensanalysen av besparingarna är bristfällig. 

– Vi har påtalat att vi vill se en bredare konsekvensanalys men det har vi inte fått. Vi har svårt att se att en besparing på totalt 89 miljoner kronor inte kommer att få några negativa konsekvenser för patienter och personal, säger Robert Olesen (S) som är 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vi är trygga i den analys som gjorts. Men besparingar kommer att märkas på vissa håll. Till exempel kommer det bli svårare att få läkartid på vårdcentralen när vi har färre läkare där, säger Roland Gustbée.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.