• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

ALT-text: Två barn sitter på gräset och ger rosa blommor till en fågel i en trädgård, medan en närbild av samma svart-vita fågel står på en gren i en annan del av bilden, omgiven av pumpor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skatan Petunia tycker om barn och har fäst sig vid Carina och Ilinca Rizea i Algutsrum. I videon ser du vad Petunia ”hjälper till” med i blomsterbutiken och hur det kommer sig att hon håller till där. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Skatan Petunia har flyttat in i blomsterbutiken på Öland: ”Hon är som en familjemedlem”

Publicerad

Utanför butiken i Algutsrum sitter en annorlunda skylt. Den visar ett foto på en skata med en text som förklarar att den är tam, för butikens kunder.

– Det är för att de ska kunna läsa att hon är snäll och inte bits med sin näbb, säger Carina Rizea, 8 år.

För fem månader sedan, när skatungen Petunia bara var några veckor, föll hon ur sitt bo i trädet utanför blomsterbutiken och blev liggandes på marken. Familjen Rizea, som driver butiken, hittade skatan och tog hand om henne, vilket Ölandsbladet tidigare har berättat om. Och Petunia har funnit sig väl tillrätta hos familjen.

– Hon brukar sitta på min rygg ibland när jag jobbar, berättar Alex Rizea och skrattar.

– Ja, och kommer hon inte på kvällen blir vi oroliga. Hon är som en familjemedlem, fyller hans fru Alina Rizea i.

Fått sin namn efter blomman

I trädgården bakom blomsterbutiken blommar rosa petunior och på gräsmattan hoppar den svart-vita skatan omkring med en av blommorna i näbben.

– Där är Petunia! ropar barnen i familjen Rizea exalterat, pekar och springer fram mot henne.

Och det är just från blommorna skatan har fått sitt namn.

Spelade fotboll med barnen

Soliga dagar flyger Petunia omkring i Algutsrum och umgås med andra fåglar, men är det sämre väder så håller hon till i butiken eller i växthuset. Men en dag var hon plötsligt försvunnen och var borta i två dagar. Familjen blev orolig men då hörde en person av sig och berättade att Petunia var på fotbollsplanen Enbacka en bit bort. Där lekte hon och spelade fotboll med barnen.

– Hon hade hoppat upp på bollen, berättar femåriga Ilinca Rizea.

– Ja, Petunia är jättebusig och tycker mycket om barn, säger mamma Alina och skrattar.

En svartvit skata sitter på en stång under ett grönt nät. Den har en metallkrok som den håller i näbben.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petunia beskrivs som väldigt busig och tycker om att knycka saker ur butiken och huset. I videon hör du 8-åriga Carina Rieza berätta vad skatan stal av henne och gjorde med stöldgodset. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Men det är inte enda gången familjen blivit orolig för Petunia. För någon månad sedan höll det på att gå riktigt illa när hon klämdes i en bildörr.

– Hon kunde inte flyga eller gå och blev jättesvullen i bröstet, berättar Alina.

Men med hjälp av veterinär, medicin och familjens omvårdnad blev Petunia återställd. Och Carina hoppas att skatan ska välja att stanna hos dem.

– Jag skulle bli väldigt ledsen om hon flög iväg. Det vill jag inte att hon ska göra, säger hon.

Att de skulle ha en tam skata hemma i butiken hade hon inte kunnat föreställa sig.

– Nej, jag hade aldrig kunnat tro det. Någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.