Skeppsvraket från omkring 1700 är endast synligt i foajen med hjälp av AR-teknik, som kan ses med hjälp av en mobiltelefon. Foto: SVT

Skeppsvrak över ytan igen – kan bara ses i mobiltelefonen

Uppdaterad
Publicerad

När det nya universitetsbiblioteket skulle byggas i hamnen i Kalmar upptäcktes flera vrak. Ett av vraken var ett 21 meter långt handels- och transportfartyg från omkring år 1700.

Fartygsvraket har fotograferats och dokumenterats och med teknikens hjälp kan man nu se skeppsvraket i naturlig storlek – i bibliotekets trapphall.

När man kommer in i det nybyggda universitetsbibliotekets entréhall, finns en skylt med en QR-kod. Scannar man den med sin mobiltelefon dyker skeppsvraket upp, 21 meter långt, i foajén på mobilskärmen. 

– Med hjälp av AR-teknik kan Kalmarborna få se sitt skepp komma upp till ytan igen, säger Emelie Uggla Waldenström, bibliotekarie och kultursamordnare för Det kulturella universitetet vid Linnéuniversitetet.

Förstärkt verklighet

AR står för Augmented Reality, förstärkt verklighet, och innebär lite förenklat att en 3D-animerad bild dyker upp i mobilskärmen samtidigt som skärmen visar det mobilkameran “ser”. På så sätt kan man betrakta det gamla vraket från olika vinklar och vrår, se detaljer och gå runt det.

Emelie Uggla Waldenström är bibliotekarie och kultursamordnare för Det kulturella universitetet vid Linnéuniversitetet. Foto: Johan P Hammarstedt

Att visualisera det gamla skeppet är ett projektet mellan Det kulturella universitetet och en grupp studenter samt länsmuseet. Ett angeläget projekt, menar man.

– Det är viktig för oss inom Det kulturella universitetet att befinna oss i skärningspunkten mellan vetenskap, konst och kultur. Och att kulturen alltid ska vara närvarande här för studenter och anställda, säger Emelie Uggla Waldenström.

Fakta Det kulturella universitetet

Det kulturella universitetet är en del av Linnéuniversitetet och har som mål är att erbjuda kultur till studenter och medarbetare, att stödja projekt där konst och vetenskap möts, och att samverka med kulturorganisationer. 

Källa: LNU 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.