Försvaret vill uttöka sina skjutningar med Jas Gripen 39 i Vättern. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Skjutningar i Vättern blir en fråga för regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit mycket protester mot att försvarsmakten vill utöka sin verksamhet vid Vättern. Nu lämnas frågan vidare till regeringen.

”Det är troligt att flyg- och skjutverksamheten påverkar de känsliga fågelarternas rastnings- och häckningslokaler”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Försvarsmakten har ansökt om att få utöka sina skjutningsövningar vid Vättern. Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västra Götaland har nu gjort bedömningen att utökningen kan påverka miljön negativt och lämnar därför över till regeringen att fatta beslut i frågan.

I dag har försvarsmakten tillstånd att under 20 dagar per år skjuta totalt 1.000 skott grovkalibrig ammunition i Vättern från flygplanet JAS Gripen.

Vill mångdubbla skjutningarna

Det försvarsmakten vill är att utöka dagarna till 50 per år och skotten till 25.000. Dessutom vill de få tillstånd att skjuta 44.000 skott finkalibrig ammunition och 150 övningsraketer. De vill också få använda sig av helikoptrar.

Försvarsmakten menar att skjutningarna inte påverkar miljön nämnvärt och anser inte att det behöver göras någon särskild prövning.

Länsstyrelsens prövningsdelegation är däremot av en annan uppfattning och skriver i sitt beslut att verksamheten kan komma att påverka miljön betydande, med förändringar i både fisk- och fågellivet.

Fel att lämna det till regeringen

Gruppen Aktion Rädda Vättern tycker att det är fel att ärendet lämnas över till regeringen och menar att länsstyrelsen själva kunde avslagit försvarsmaktens ansökan.

– Länsstyrelsen har själva konstaterat i ett förslag till beslut att Vättern långsiktigt inte kan komma i fråga för den här typen av övningsverksamhet, säger Aktion Rädda Vätterns ordförande Bengt Eriksson, i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.