Annika Wallenskog pekar på att det finns kommuner som skulle kunna vinna på att slås ihop, men att Ölandskommunerna inte är exempel på detta.
– På Öland är huvudorterna ganska skilda från varandra och det finns ingen by som ligger precis på gränsen där man hade kunnat bygga upp en verksamhet, säger Annika Wallenskog till SVT Nyheter Småland.
De stordriftsfördelar som hade kunnat komma ur en sammanslagning väger sannolikt inte upp de pengar som kommunerna skulle förlora i det kommunala utjämningssystemet, där små kommuner får mer ersättning än större, enligt Annika Wallenskog.
– Dessutom kostar det en del med själva sammanslagningen. Man ska flytta verksamheter och ha samma system. Staten kan nog tycka att det är smidigt, men för kommunerna måste det inte vara det.
Måste vara överens
Det finns ett annat mycket viktigt argument som Annika Wallenskog pekar ut: kommunerna måste vara överens om att en sammanslagning är det bästa. Därför ser hon folkomröstning som ett mycket bra sätt att besluta i frågan.
– Det finns ett dilemma i att slå ihop kommuner som inte vill, det brukar inte bli bra. Det finns exempel från Danmark när man hade kommunsammanslagningen där invånarna var mer nöjda innan.
Ett stort problem i många kommuner är att det råder brist på kompetens i vissa verksamheter. Genom kommunsammanslagning skulle kommunerna kanske kunna dela på kompetensen och behöva färre anställda totalt sett.
– Men från och med 1 juli 2018 finns det en ny lagstiftning som innebär att kommunerna kan samverka med varandra via avtal. Det ser vi som en stor möjlighet. Det blir enklare nu än tidigare då det krävdes en gemensam nämnd eller ett gemensamt bolag, säger Annika Wallenskog.