Person i skinnjacka framför skylt som visar slutet på Akula. Skog i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Halvardsson är en av alla som oroar sig för planerna på utökad avfallsverksamhet i byn. Foto: SVT

Skolan i Broakulla kan bli granne med 180 000 ton avfall

Uppdaterad
Publicerad

Hushållsavfall, tryckimpregnerat trä, flygaska, hästgödsel, asfalt och slam – som lagras 150 meter från en låg- och mellanstadieskola. Det kan bli verklighet i Broakulla, i Emmaboda kommun, där företaget Leab vill utöka sin verksamhet rejält. Planerna möts av stor oro från närboende.

Hör varför byborna är så oroliga i klippet

Tidigare låg där ett sågverk, men sedan 2020 tar företaget emot avfall från skogsindustrin som man omvandlar till bränsle till fjärrvärmeverk bland annat.

Planerna nu innebär att man skalar upp verksamheten rejält – och blir en mellanlagringsplats för så mycket som cirka 180 000 ton avfall av olika slag. Planen är att söka tillstånd för att vid behov mellanlagra så mycket som 7000 ton hushållsavfall från omkringliggande kommuner, 10 000 ton verksamhetsavfall och farligt avfall från återvinningscentraler runt om i södra Sverige.

”Ska inte bli en dumpningsplats”

Men Leabs vd Peter Thormalm betonar att det handlar om en mellanlagring.

– Allt avfall har en slutdestination. Det är ju inte meningen att det ska bli en dumpningsplats, absolut inte, säger han.

Tvådelad bild. Till vänster visas en person. Till höger en skylt för Broakulla med hastighetsbegränsning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leabs vd Peter Thormalm bemöter kritiken från byborna. Foto: SVT

Åsikterna från onsdagens samrådsmöte ska sammanställas och ingå i den ansökan som man på sikt planerar att lämna in till länsstyrelsen. Det är en process som i bästa fall tar två år, säger Peter Thormalm, vd på Leab, men troligen mycket längre tid än så.

– Vi vet att det är en jobbig process och allt kommer ju säkert inte gå igenom, det är lite ge och ta. Men när vi ändå söker ett nytt tillstånd så vill man ju bredda möjligheterna, annars har vi ingen anledning att söka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.