Hör varför byborna är så oroliga i klippet
Tidigare låg där ett sågverk, men sedan 2020 tar företaget emot avfall från skogsindustrin som man omvandlar till bränsle till fjärrvärmeverk bland annat.
Planerna nu innebär att man skalar upp verksamheten rejält – och blir en mellanlagringsplats för så mycket som cirka 180 000 ton avfall av olika slag. Planen är att söka tillstånd för att vid behov mellanlagra så mycket som 7000 ton hushållsavfall från omkringliggande kommuner, 10 000 ton verksamhetsavfall och farligt avfall från återvinningscentraler runt om i södra Sverige.
”Ska inte bli en dumpningsplats”
Men Leabs vd Peter Thormalm betonar att det handlar om en mellanlagring.
– Allt avfall har en slutdestination. Det är ju inte meningen att det ska bli en dumpningsplats, absolut inte, säger han.
Åsikterna från onsdagens samrådsmöte ska sammanställas och ingå i den ansökan som man på sikt planerar att lämna in till länsstyrelsen. Det är en process som i bästa fall tar två år, säger Peter Thormalm, vd på Leab, men troligen mycket längre tid än så.
– Vi vet att det är en jobbig process och allt kommer ju säkert inte gå igenom, det är lite ge och ta. Men när vi ändå söker ett nytt tillstånd så vill man ju bredda möjligheterna, annars har vi ingen anledning att söka, säger han.