– Det här är en sista åtgärd att hota med vite, men vi måste på något sätt markera att vi tycker skolan är viktig, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Andersson (C).
Ett föreläggande har redan skickats ut och några till är på väg. Skolk är inget stort problem i Tranås kommun men för några elevers föräldrar blir det här nu verklighet. Frånvaron är störst bland högstadieeleverna.
– Det här är ett verktyg vi nu tar till i slutet på kedjan, vi har försökt öka elevernas närvaro, både lärare och rektorer har talat med de elever och dess föräldrar som nu riskerar att få betala och i vissa fall har elevhälsan varit inkopplad och nu tar vi till detta.
Försämrad attityd
Att det sker just nu beror på stora attitydförändringar i samhället. Leif Andersson säger att det har blivit en mer negativ attityd bland föräldrarna och det visar sig till exempel genom att föräldrar i större utsträckning vill att deras barn ska ta ledigt från skolan för resor.
– Vi måste markera att skolan är viktig så att eleverna kan uppnå kunskapsmålen så att de så småningom kan få ett arbete så att de som vuxna kan försörja sig själva.
Föräldrar till skolkande barn kan få betala upp till 1.000 kronor i veckan per vårdnandshavare eller ett maxbelopp på 10.000 kronor om ingen förbättring sker.
Vill göra allt de kan
Leif Andersson är medveten om att vissa barn kan lida av psykisk ohälsa eller dåliga hemförhållanden och att det i dessa fall behövs ett bättre samarbete med socialtjänsten och inte böter.
– Vi gör en bedömning från fall till fall i samråd med skolan som får visa vilken handlingsplan de har haft för den enskilda eleven. De förelägganden vi nu skickat ut är till föräldrar där vi vet att eleven kommer från fungerande hem och där vi kan se att deras syskon har en fungerade skolgång.
Han tycker det är viktig att Tranås som kommun visar att de gör allt de kan för att vi faktiskt har skolplikt i Sverige och för att visa Skolinspektionen att de gör vad de kan för att eleverna ska klara sin skolgång.