Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingvar Kamprad, Carina Bengtsson(C) och Siw Carlsson är några smålänningar som pratar med skorrande r. I klippet kan du höra hur det låter och du får också höra mer om Greta Horns forskning.

Småländskans skorrande R är hotat – forskare ser det försvinna hos de yngre

Uppdaterad
Publicerad

Den småländska dialekten kännetecknas av stora skillnader i de olika delarna av landskapet. I Kronoberg är det skorrande r:et vanligt, men det ser nu ut att bli ovanligare hos den yngre befolkningen.

Doktoranden Greta Horn, som forskar om nordiska språk vid Göteborgs universitet, har i en studie undersökt ungdomar i Helsingborg och då har hon sett att tungspets-r:et, som uttalas längre fram i munnen, vinner mark.

– I mitt avhandlingsmaterial är det en fjärdedel av ungdomarna som använder tungspets-r och jag ser ingen anledning till att det inte skulle vara på väg att försvinna även i andra dialekter som har skorrande r, säger hon.

Tungspets-r

Vad tror du det beror på att det skorrande r-ljudet är hotat?

– Dels så är det generellt så att dialekter förändras och att det finns en dialektutjämning i samhället. Dels tror jag också att det påverkar att i standardialekten, så har tungspets-r:et lite högre prestige.

I klippet kan du höra flera exempel på kända smålänningar som pratar med det skorrande r:et.

Kan få mer lika dialekt

Greta Horn tror också att vi kommer att få se en så kallad regionalisering av de småländska dialekterna.

– Den förändring som man kanske kan se först är att större områden får lite mer lika dialekter, så att inte varje by har sin egen dialekt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.