Till vänster ses en person som håller i en svart soppåse som balanserar ovanpå en stor, öppen kartong på en transport samtidigt som de kör förbi byggnader. Till höger är en person som sitter i ett rum med naturligt ljus som strålar in genom ett fönster i bakgrunden, omgiven av växter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen Caroline Erkers berätta mer om ungas shoppingvanor i videoklippet ovan. Foto: SVT

Skulderna växer bland unga – nu söker fler hjälp för shoppingberoende

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som söker skuldsanering på grund av överkonsumtion har mer än fördubblats de senaste sex åren, enligt siffror från Kronofogden.

Nu syns det även hos psykologer – då fler unga söker hjälp för sitt shoppande.

Under 2018 uppgav 17 procent att överkonsumtion var orsaken till deras ansökan om skuldsanering. År 2023 har den siffran mer än fördubblat till 37 procent, visar siffror från Kronofogden.

Caroline Erkers, psykolog och vd på Svea KBT i Stockholm, berättar att allt fler yngre, särskilt kvinnor mellan 18-35 år, nu också söker vård för osunt shoppande.

– Vår uppfattning är att antalet personer som söker vård för shoppingberoende har tredubblats, säger hon.

”Inte vuxit upp med kontanter”

Tillgängligheten och generationsskillnader är enligt Caroline Erkers den främsta faktorn till varför överkonsumtion ökar hos yngre.

– Personer som har vuxit upp med kontanter har en annan förståelse för pengar, säger hon.

I videoklippet nedan tipsar psykologen Martin Glosax om tre tecken på att din shopping har blivit skadlig.

t.v psykologen Martin Glosax tipsar om tre varningstecken för osunt shoppingbeteende. t.h två kvinnor går i ett köpcenter med shoppingkassar i handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologen Martin Glosax bjuder även på en peppande hälsning i videoklippet: ”Håll uppe geisten i dig”, säger han. Foto: Arta Tahiri/SVT/Dan Himbrechts/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.