Problemvargen G93-23 rör sig över länsgränserna. Nu har tre länsstyrelser fattat beslut om skyddsjakt av vargen. Kalmars har fått nej i förvaltningsrätten, Kronobergs beslut har nu överklagats och Skåne fattade sitt beslut efter helgens vargangrepp i Osby, som samma varg tros ligga bakom. Foto: Magnus Lejhall

Skyddsjakt på problemvargen stoppas i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på den omtalade problemvargen G93-23 i Kronobergs län stoppas efter ett överklagande. Vargen får, efter en dom i förvaltningsrätten, inte skjutas heller i Kalmar län.

Trots detta har även länsstyrelsen i Skåne fattat beslut om skyddsjakt.

Det är organisationen Nordulv som överklagat Kronobergs skyddsjaktsbeslut till förvaltningsrätten.

Som orsak till överklagandet framhålls att den vargindivid som beslutet gäller anses vara genetiskt viktig eftersom den har ett ryskt-finskt ursprung och vargar i Sverige har problem med invavel – samma orsak som stoppade länsstyrelsen i Kalmars skyddsjakt på samma varg i december.

Problemvarg bakom många angrepp

Vargen G93-23 har blivit ett problem för länets lantbrukare efter flera angrepp på tamboskap i Kronoberg, Kalmar län, Skåne och Halland de senaste månaderna.

Under helgen har det skett ett liknande angrepp i Osby, Skåne, trots ett godkänt och aktivt rovdjursavvisande stängsel fanns uppsatt.

Skyddsjaktsbeslut även i Skåne

Därför har även länsstyrelsen i Skåne län nu valt att även de utlysa skyddsjakt.

Hur ser ni på att både Kalmar och Kronobergs beslut har överklagats?

– Då får de väl överklaga vårt beslut också, vi följer rutinerna som finns för skyddsjakt, säger Tom Espgård lantbrukskonsulent, på Länsstyrelsen i Skåne.

Är det konstaterade angrepp av G93 i Skåne?

– Vi har inte DNA, så vi vet inte hundraprocentigt att det är just den.

Förvaltningsrättens beslut att riva upp skyddsjaktbeslutet i Kalmar län har överklagats av länsstyrelsen och hanteras nu i Kammarrätten. Dom väntas komma i mitten av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.