Efter två attacker mot får i Västerviks kommun blir det nu skyddsjakt på en varg i Kalmar län. Bilden föreställer inte den aktuella vargen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skyddsjakt på varg i Kalmar län efter angrepp i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen fattade under onsdagen beslut om att tillåta skyddsjakt på en varg i Kalmar län. Detta efter två angrepp på får i Västerviks kommun.

Det var den 6 juni som får attackerades i Hallingeberg i Västerviks kommun. Veckan efter, den 14 juni skedde en ny attack. Den här gången i Odensvi, någon mil bort.

Analyser har nu gett svar på vilken varg som legat bakom angreppen. Det rör sig om en skandinavisk varg med beteckningen G30-24, från Söderåsen i Skåne.

– Vandringsvargen från Skåne har utfört ett angrepp, högst sannolikt två i ett begränsat område under en kort period vilket indikerar en hög risk för ytterligare angrepp, säger Anders Karlsson, avdelningschef på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Ett skäl till att skyddsjakt nu tillåts är att den aktuella vargen inte bedöms som genetiskt värdefull. Det här är andra gången som ett beslut om skyddsjakt på varg fattas i Kalmar län och en jaktledare kommer att utses.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under våren 2022 syntes en annan varg till flera gånger i Markaryds kommun. Som i klippet här, när den ses vandra runt i en trädgård. Foto: Privat / Saga Alahannu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.