Polisen var på plats vid Ljungby lasarett under fredagen och hamnade i slagsmål med upprörda besökare. Foto: SVT

Bråk på sjukhuset i Ljungby – anhöriga i slagsmål med polisen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsförmiddagen skickades flera polispatruller till sjukhuset i Ljungby. Upprörda anhöriga försökte ta sig in en avdelning på sjukhuset och det uppstod ett slagsmål med polisen.

Vid lunchtid kunde vår reporter på plats konstaterar att läget nu var lugnt. 

– Nu är det lugnt, men vi har pratat med anhöriga som säger att de blivit slagna av polisen, säger Olof Peterson, SVT Nyheter Smålands reporter.

Polisens presstalesperson Robert Loeffel bekräfftar att det varit stökigt.

– Några personer försökte tränga sig in på en avdelning och polismännen förhindrade det. I samband med det blev det handgemäng, säger han.

Personer vi pratat med på plats säger att de har blivit slagna av polisen. Hur ser du på det? 

– Det får stå för dem. Det blev handgemäng när polisen hindrade personer från att ta sig in på en avdelning där de inte hade tillträde. Sjukvården hade kallat på vår hjälp.

Missnöjda med vården

När SVT pratar med de anhöriga på platsen säger de att de visat ett kraftigt missnöje med vården kring en svårt covidsjuk äldre kvinna, som ska ha avlidit under fredagsmorgonen.

Men att ni hotar personalen, som de upplever det, det drabbar personal och andra patienter.

– De ringde polisen från ingenstans och polisen tog ut oss. Jag har inte hotat någon, säger en anhörig till SVT.

Polisen kvar på plats

Polisen finns fortfarande kvar på sjukhuset för att säkerhetsställa ordningen.

– Vi är kvar för att biträda sjukvården, så att det ska vara lugnt och tryggt för alla som ska besöka lasarettet i Ljungby.  Jag kan inte säga hur länge vi kommer vara kvar, utan det avgör situationen på platsen, säger Robert Loeffel.

Under onsdagen stängde Ljungby lasarett sina dörrar efter ett hot och dagens oroligheter har kopplingar till den händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.