Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Maria Lönnborg från Kulturparken Småland visar skadorna på ruinen i klippet. Foto: SVT

Kronobergs slottsruin faller i bitar: ”En tickande bomb”

Uppdaterad
Publicerad

Stenar som rasar ner, oroväckande sprickor i muren. Kronobergs slott förfaller och Statens fastighetsverk tvingas till extra åtgärder för att besökare inte ska skadas.

– Det är på något sätt en tickande bomb den här rasrisken. Så vi är inte förvånade, säger Lennart Johansson, vd för Kulturparken Småland, som driver besöksverksamheten på slottet.

1542 intog upprorsmakaren Nils Dacke Kronobergs slottet och styrde härifrån den småländska kampen mot Gustav Vasa. Men upproret slogs ner och i dag regerar Svenska staten åter över ruinen – nu genom Statens fastighetsverk (SFV).

Men en besiktning som gjordes av slottet på valborgsmässoafton visar att slottet förfaller allt mer, vilket Smålandsposten var först med att berätta.

Stenar rasar ner, det är ”oroväckande sprickbildning” i murarna och allt mer måste stängas på grund av rasrisken, enligt protokollet.

Kontrollen visar delar som riskerar att rasa på längre sikt. Foto: Tyréns/Smålands Kulturpark

Pengar räcker bara till att ”lappa och laga”

På onsdagsmorgonen var Statens fastighetsverk (SFV) på plats, för att kontrollera att platsen är säker inför säsongsöppningen.

– Vi gör allt för att man ska kunna besöka våra ruiner utan att ta skada, säger Mathias Stenström, fastighetsförvaltare på SFV.

Enligt honom är riskerna åtgärdade, lösa stenar knackats ner och ytor där det är rasrisk har spärrats av. För att stoppa förfallet helt skulle man behöva lägga sju, åtta miljoner kronor årligen, i flera år. En restaurering skulle kosta betydligt mer.

Men budgeten idag räcker bara till att ”lappa och laga” för omkring 300 000 kr per år, säger han.

Säkert för besökare

Så förfallet kommer fortsätta.

– Det gör det ju, en ruin är en byggnad som är övergiven och under förfall. Vi gör lite lagningar här och där, men sen faller det på nått annat ställe. Till slut kommer större delar falla ner.

Men kan jag besöka den med mina barn utan att någon får en sten i huvudet?

– Ja, i alla fall utan att den kommer från ruinen, säger Mathias Stenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.