Mannen berättade för Expressens reporter om sin människosmuggling Foto: Expressen

Småländsk politiker pekades ut som människorsmugglare – nu läggs utredningen ner

Uppdaterad
Publicerad

Det var i oktober 2019 som tidningen Expressen publicerade ett klipp där en lokalpolitiker från Småland erbjöd sig att hjälpa till att smuggla flyktingar. Mannen anhölls i början av 2020 misstänkt för människosmuggling – men nu har utredningen lagts ner.

Mannen, som vid tillfället för avslöjandet var aktiv lokalpolitiker i Småland, kontaktades via ett anonymt konto av Expressens reportrar. Vid ett möte skröt han om att han smugglat många flyktingar till Sverige – och berättade om vilka priser han tog.

Strax innan avslöjandet lämnade mannen sina politiska uppdrag, och i början av 2020 inleddes en utredning av mannen som misstänktes för människosmuggling.

Inte längre misstänkt

Nu har kammaråklagare Anna Edebalk vid Åklagarmyndigheten beslutat att lägga ner polisens förundersökning mot mannen. Han är därmed inte längre misstänkt för människosmuggling.

– Det stämmer, det ärendet är nedlagt, säger Ulf Haugen, gruppchef för gränspolisen region Syd till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.