Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar universitetslektor Magnus Forslund mer om modellen och visar klipp ur filmerna. Foto: Clary Kroon/SVT och ur Smålandsmodellen

Smålandsmodellen ska hjälpa företag att bli mer uppfinningsrika

Publicerad

Under sex år har Linnéuniversitet i Växjö jobbat för att ta fram en modell som ska hjälpa företag och organisationer att öka sin uppfinningsrikedom. Modellen kallas Smålandsmodellen och består av åtta korta filmer.

– Vi tycket att det var ett intressant format att göra filmer och vad vi känner till så finns det inget liknande. Det här är ett sätt att göra modellen mer tillgänglig, säger Magnus Forslund, universitetslektor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet och initiativtagare till det omfattande arbetet. 

Det finns ett stort behov hos företag att arbeta med förändring och förnyelse av olika slag, allt från produkter, tjänster och arbetsmetoder, men samtidigt kan det upplevas som svårt.

Växjö

Smålandsmodellen som tagits fram av ”Centrum för ledarskap i Småland” vid Linnéuniversitetet bygger på tidigare forskning och har utvecklats och testats tillsammans med olika företag för att ta fram verktyg och metoder för att stärka innovationsförmågan.

I klippet får du se smakprov från filmerna.

0,5-stegsmetoden har hjälpt företag

Filmerna har en lättsam ton och Magnus Forslund beskriver att de med glimten i ögat ska vara en inspirationskälla för samtal och diskussioner. En av metoderna som presenteras är 0,5-stegsmetoden.

– Det är en språklig innovation där vi pratar om att ta små steg, halvsteg, 0,5-steg, som kan göra att man vågar testa nytt. Den har gjort att företag kommer igång med processer. Det kan handla om så små saker som att i ett möte prova att prata på ett annat sätt eller att ha mötet på en annan plats, förklarar Magnus Forslund.

Vilka vänder ni er till? 

– Till alla som vill utveckla sina verksamheter. Det kan vara ett litet eller stort företag, en offentlig organisation eller en idrottsförening. Modellen ger en grund för att få igång processer.

Projektet finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Tillväxtverket, men också av Familjen Kamprads stiftelse, Region Kronoberg, Region Kalmar län, Linnéuniversitetet och Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet