Mat2021 innehåller bland annat olika mataktiviteter på restauranger, digitala seminarier och cookalong med tv-kocken Tareq Taylor, känd från SVT-programmet Trädgårdsdrömmar.
Karin Lindahl, som driver Kasteberg gård vid Lagaån i Ljungby kommun, var under onsdagen med i seminariet “Svenska baljväxter på tallriken” för att diskutera möjligheten att odla mer baljväxter i Småland.
– Jag har gått i kyldisken och tittat på hur mycket importerade produkter det är i våra vegetariska alternativ, och då har jag tänkt att vi måste kunna göra mycket fina alternativ som är odlade i Sverige, säger Karin Lindahl.
I klippet visar Karin upp sina biffar gjorda på gula ärtor, som hon odlat hemma på gården.
82 procent i Småland vill gynna lokala produkter
Boende i Småland och även på Öland är i Sverigetopp när det gäller andelen invånare som vill gynna lokala producenter. Här vill 83 procent av invånarna gynna bygden genom att köpa lokala produkter. Genomsnittet i landet ligger på 72 procent.
Karin Lindahl tycker inte att det är så konstigt att intresset är stort just här eftersom vi är ett landsbyggdslän.
– Vi lever nära våra matproducenter, så jag tänker att det är närheten som gör att man blir intresserad, säger hon.