Hör socialchefen Jenny Smedberg bemöta kritiken. Foto: SVT,TT

Socialchefen om bristerna: ”En svår situation”

Uppdaterad
Publicerad

En pressad arbetsmiljö och en organisation utan struktur, som påverkar barnen som kommunen ska hjälpa. Nu larmar handläggare i Älmhult till Ivo – men bristerna har varit kända i flera år.

– Det tar lång tid att göra förändringar, säger socialchefen Jenny Smedberg.

SVT har pratat med sex socialsekreterare med insyn i arbetet med utredningar och insatser till barn som far illa i kommunen. Det kan till exempel handla om barn som utsätts för våld eller övergrepp.

Situationen är enligt socialsekreterarna stundtals så pressad att handläggare blir sjuka, och barn som behöver hjälp prioriteras bort.

Barnärenden i Älmhult

– Jag vet att det är en svår situation som handläggare när man behöver prioritera och det hjälper vi till att avlasta genom att ta in en konsult, säger socialchefen Jenny Smedberg.

Hon säger att de under hela året försökt öka bemanningen, men inte lyckats.

I samtal med Inspektionen för vård och omsorg beskriver handläggarna de bakomliggande orsakerna: ”De kan se ett mönster av en organisation utan struktur”, står det i Ivos dokument.

Samma brister – fem år sedan

Men redan för fem år sedan, gjorde en konsult en utredning av situationen på Individ- och familjeomsorgen (IFO) i Älmhult, där samma kritik lyftes. Då var Jenny Smedberg chef för IFO.

”Det grundläggande problemet inom IFO är att det finns en allvarlig brist på struktur”, står det i konsultrapporten från 2016.

– Jag tänker att det tar lång tid att att göra förändringar. Att vi inte är i hamn ännu betyder inte att vi inte ser behovet. Vi försäker hitta åtgärder kontinuerligt för att få en bättre situation, säger Jenny Smedberg.

De här problemen är återkommande, och det är ditt ansvar.

– Precis. Och det är det vi jobbar med, att hitta en bra struktur.

Kommer det ta fem år till?

– Det hoppas jag inte det kommer göra, men jag kan inte svara på när vi kommer vara i hamn.

”Ingen tystnadskultur”

Alla de socialsekreterare som SVT har pratat med vill vara anonyma. Vissa uttrycker en rädsla för att prata öppet, för att man riskerar någon form av repressalier i arbetet.

– Man får inga repressalier om man pratar med media. Men jag önskar att man kan komma till ledningen eller närmsta chef, så vi kan hjälpas åt att lösa de bekymmer som finns, säger Jenny Smedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnärenden i Älmhult

Mer i ämnet