I går utnämndes Tomas Eneroth till infrastrukturminister i Magdalena Anderssons nya regering. Bara några minuter efter presskonferensen börjat meddelade särskilda åklagarkammaren att de inleder en förundersökning om sexuellt ofredande, där Tomas Eneroth anklagats för att ha tagit en partikollega på rumpan.
I ett brev som elva anonyma socialdemokratiska kvinnor i Kronoberg ska ligga bakom, tillsammans med kvinnor från andra S-distrikt, är man starkt kritisk till att Eneroth fick förnyat förtroende från toppen.
– Det finns utbrett misssnöje. Dels att det varit tyst internt och att man utnämner honom till minister innan man vet vad utredningen säger. Det betyder att man inte tar detta på allvar. Jag tänker på hon som blivit utsatt, och hur hon måste må av det här, säger en person som ligger bakom brevet, som gick ut under gårdagen till flera medier.
”Tolorerar inte Eneroth”
I brevet som har rubriken ”Vi tolererar inte Eneroth” skriver kvinnorna:
”Män som begår sexuella övergrepp och ofredanden har ingen plats i vår regering.”
Flera av formuleringarna i brevet är tagna från Meetoo-uppropet #imaktenskorridorer från 2017 – som skrevs under av flera högt uppsatta socialdemokrater och brevskrivarna frågar sig var stödet för den utsatta kvinnan är nu.
”Var är alla som höjer rösten nu när det sker inom våra egna kölvatten? Det är tyst från toppen, men liksom 2017 så vägrar vi visa fortsatt acceptans mot män som begår allvarliga brott mot kvinnor.”
Rädda att straffas för åsikter
Samtidigt vill alla brevskrivarna vara anonyma. SVT har varit i kontakt med en av kvinnorna som säger att flera är ”livrädda för att bli röjda”.
– Det här är jättekänsligt, det säger sig självt. Kan han få en ministerpost efter de här anklagelserna, då kan du förstå hur toppstyrt partiet är. Kommer det fram vem som skrivit brevet, blir det repressalier.
Tomas Eneroth har tidigare skrivit till SVT Nyheter om händelsen på hotellrummet och förklarat att den opassande beröringen skett oavsiktligt, och att han bett kvinnan om ursäkt.
SVT lyfter kritiken med statsminister Magdalena Andersson (S) på dagens pressträff.
Vi får höra från kvinnor i (S) att det finns en tystnadskultur, hur kommenterar du det?
– Det var därför jag sa att jag tycker det är bra att det lyfts upp och utretts inom partiet. Jag är stolt över att bli partiordförande just när det finns medlemmar som gör det, jag tycker att det är viktigt att om det finns en situation som känns obehaglig att man tar upp det, precis som den här kvinnan har gjort.
Fotnot: Kvinnorna som syns i klippet är inte de kvinnor som skrivit brevet och citaten är inlästa av andra röster än kvinnornas egna.