Utredningen om en flicka som man misstänkte utsattes för sexuella övergrepp och hedersvåld tog mer än ett år. Trots det hade utredningen stora brister – det fanns ingen dokumentation om att kommunen ens tagit kontakt med flickan eller familjen.
Det var en slump som gjorde att Älmhults kommun upptäckte bristerna.
Statistik från 2020 visar också att kommunen har bland de längsta utredngstiderna när det gäller social barn- och ungdomsvård i Sverige.
Socialsekreterare larmar
SVT har varit i kontakt med sex socialsekreterare med nära insyn i utredningar och insatser till barn som far illa i Älmhult, och de vittnar om stora brister i organisationen. Bland annat hur överbelastade handläggare tvingats välja bort utsatta barn.
– Det svåra är att man hinner inte med, utan känner vem ska man välja först? Det är ett väldigt jobbigt beslut att ta, berättar en socialsekreterare som själv sett hur barn farit illa, på grund av försenade utredningar och insatser.
”Fruktansvärt dåligt”
Under våren ska flera medarbetare mått ”fruktansvärt dåligt” av detta, före sommaren fanns 46 utredningar som inte gick att dela ut till handläggare på grund av arbetsbelastningen.
Handläggare ska också utsatts för påtryckningar från ledningen för att avsluta barnutredningar snabbare. Orsaken, enligt uppgifter från anställda till både SVT och Inspektionen för vård och omsorg, är flera år av bristande ledarskap som fokuserar på att släcka akuta bränder – medan rättssäkerheten hamnar efter.
– Ingen tar ansvar. Vi har en havererad omsorg, men det händer ingenting, säger en person till SVT.
Socialchefens svar: Tar lång tid att göra förändringar
Socialchef Jenny Smedberg menar att man känner till kritiken och arbetar med att förbättra situationen.
– Jag tänker att det tar lång tid att att göra förändringar. Att vi inte är i hamn ännu betyder inte att vi inte ser behovet. Vi försöker hitta åtgärder kontinuerligt för att få en bättre situation, säger Jenny Smedberg.
Hör socialchefen Jenny Smedbergs utförligare svar på kritiken.