En bild på en kvinna som tittar in i kameran och en bild på ett klassrum med ungdomar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marika Habbe från socialstyrelsen om bedömningen från deras jurister i klippet. Foto: SVT, Jessica Gow/TT

Socialstyrelsen: Ålder får inte styra om man får vård för språkstörning

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner nekar skolbarn diagnosticering och behandling för språkstörning. Men det är inte tillåtet anser Socialstyrelsens jurister, enligt en ännu opublicerad förstudie.

– Vi lät Socialstyrelsens jurister titta på om det finns lagstöd för att utesluta vissa grupper från vård, baserat på hur gamla de är. Och det finns inget stöd för det, säger Marika Habbe, utredare på Socialstyrelsen.

SVT har berättat om elvaåriga Adam i Växjö som nekas behandling för sin språkstörning. Beskedet från Region Kronoberg är att de inte tar emot barn som har börjat skolan.

Kan man säga som Region Kronoberg?

– Nej, det kan man inte. Inte utifrån vad Socialstyrelsen jurister har noterat, säger Marika Habbe, utredare på Socialstyrelsen.

Verksamhetschefen Catrin Mård på Region Kronoberg, säger till SVT att hon inte vet om de har lagstöd för beslutet – hör hennes svar här.

Skolbarn nekas behandling

Att vissa regioner nekar skolbarn vård för språkstörning har noterats tidigare:

”För barn med språkstörning avslutas pågående logopedbehandling enligt avtal för tre fjärdedelar av barnen vid skolstart”, skrev Socialstyrelsen i en förstudie från förra året.

Nu har deras jurister följt upp studien och tittat på lagtexten. Resultatet ska publiceras i en kommande rapport uppger Marika Habbe.

– Ingår funktionsnedsättningen i vårdgarantin, vilket språkstörning gör, har man rätt till vård. Studien kommer publiceras innan årets slut och där rekommenderas det att man tar fram rekommendationer, för att den här gruppen ska få ett likvärdigt stöd i landet.

Att inte få diagnos och behandling för sin språkstörning kan få konsekvenser. Vuxna med språkstörning löper bland annat större risk att stå utanför samhället, sakna vänner och kärleksrelationer, enligt Socialstyrelsens rapport från 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.