militärer med vapen och siktar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Småland har hemvärnet svårare att rekrytera nya soldater jämfört med storstäderna, där befolkningen är större. Foto: SVT

Trots rekordmånga ansökningar – soldatbrist vid flera bataljoner i hemvärnet

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands invasion av Ukraina ville många gå med i hemvärnet som fick rekordmånga ansökningar 2022. Men en tredjedel har dragit tillbaka sina ansökningar efter att ha insett vad uppdraget innebär.

Under 2022 mottog hemvärnet cirka 30 000 ansökningar, en markant ökning jämfört med de 4 500 ansökningar som brukar komma in under ett normalår, men en tredjedel drog dock tillbaka sina ansökningar.

Enligt Jonas Algotsson, bataljonschef för hemvärnet i Kalmar, var det många som sökte sig till hemvärnet utan att ha en aning om vad det egentligen var man gav sig in på.

– Jag hade extremt många korkade ansökningar som kom i samband med Ukrainakriget, säger Jonas Algotsson.

Blev fler

Trots detta blev 2022 ändå ett bra år för hemvärnet. Man tecknade tjänstgöringsavtal med 5 200 personer under året, vilket är en rekordnotering. Samtidigt avslutades avtalet med 3 800 personer.

– Normalt sett har vi ett bortfall på tio procent. Det här är ju människor som sträcker sig från värnplikten till att de fyllt 70 år. Många befinner sig i livssituationer där de har småbarn, pluggar eller flyttar till annan ort. Men vi har blivit noggrannare med att folk gör sin kontrakterade tid, säger Jonas Algotsson.

Stapeldiagram på antalet antagna och avslutade tjänster i hemvärnet under 2019-2023. Foto: SVT Grafik

Hemvärnet växer långsamt, trots avhoppen. Under de senaste fem åren har antalet medlemmar ökat med 1 041 personer. Målsättningen för Försvarsmakten är att öka antalet hemvärnssoldater med flera tusen fram till 2030, men med dagens takt kommer det målet inte uppnås.

I Småland har hemvärnet svårare att rekrytera nya soldater jämfört med storstäderna, där befolkningen är större.

– Det är lite speciellt. Vår befolkning är liten och få genomförde värnplikten under de sista åren av det gamla systemet. För att ge en jämförelse, när jag gjorde värnplikten 1981-82 var det 47 000 som deltog. Det sista året vi hade värnplikt var det endast 3 000 i hela Sverige, och jag tror att de flesta kom från storstadsområden, säger Jonas Algotsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.