Kommunhuset är ett klassiskt landmärke för den som åker tåg på södra stambanan. På avstånd är det sig likt – men sedan mitten av augusti blänker det om fasaden.
– Vi har haft stora problem med inomhusklimatet. Därför beslöt vi att montera solavskärmare med solceller på, berättar Torbjörn Heinmert, projektledare på bostadsbolaget Allbohus.
Sparar pengar
Man skulle kunna kalla det för fasta markiser med solceller på. En ovanlig lösning, som förutom att de ger lägre inomhustemperatur också sparar pengar åt kommunen.
– De sänker elkostnaderna med 50 procent mot vad vi behövt köpa tidigare, fortsätter Heinert.
Solavskärmarna togs i drift den 14 augusti i år och sedan dess har de producerat 5.500 kilowattimmar, vilket är mer än vad en normalfamilj förbrukar i hushållsel på ett år. Bra för bokslutet – men också för dem som jobbar i huset.
– Tidigare var det väldigt gassigt och vi behövde ha nere persiennerna soliga sommardagar. Framåt eftermiddagen blev det olidligt, minns Göran Bergstrand, byggnadsinspektör vid Alvesta kommun.
Slipper persienner
Sedan solavskärmarna installerades har det skett en märkbar förändring.
– Ja, det har blivit en väldigt stor skillnad. Nu har vi ett helt annat klimat och behöver inga persienner, säger Göran Bergstrand.
Ute på stan hör SVT Nyheter inga negativa kommentarer om den förändrade fasaden på ett av Alvestas mest kända hus.
– Det ser bra ut och man gynnar miljön genom att ta tillvara energin, säger René Dahlin.
Solavskärmarna i Alvesta har kostat 1,6 miljoner kronor och beräknas vara betalda på tio år. De är så ovanliga att de numera ingår i ett svenskt forskningsprojekt.
– Både Chalmers och Lunds universitet och Energimyndigheten ska utreda anläggningen. Det är en av de tre anläggningar i Sverige som ingår i studien, säger projektledaren Torbjörn Heinmert.