En delad bild som visar en parkeringsplats med många bilar i höstlandskap till vänster och en man i blå jacka som pekar mot solpaneler på en byggd struktur till höger. Bakgrunden visar träd med höstfärger och en klar blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem procent av den el som de tre sjukhusen i Kalmar län använder under ett år ska komma från solpaneler på sjukhusens egna tak och parkeringar. Se hur solpanelstaken kommer att se ut i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Solpaneler bildar tak på sjukhusparkering i Oskarshamn

Publicerad

Snart kommer merparten av parkeringsplatserna vid Oskarshamns sjukhus att ha tak. Målet är att täcka större delen av parkeringen med solpaneler – för att på sikt producera en del av sjukhusets egen el.

På sikt är tanken att solpaneler ska byggas över delar av parkeringsplatserna vid både Kalmar, Västervik och Oskarshamns sjukhus.

– En stor anledning till att vi gör detta är hållbarhet och robusthet. Vi vill bli mindre beroende av att köpa el och veta att vi producerar vår egen el på ett bra sätt, säger Joakim Thunborg, hållbarhetsstrateg Region Kalmar.

Motiverad investering

Totalt ska solpaneler monteras upp över 88 parkeringsplatser framför sjukhuset i Oskarshamn. Tillsammans med fjorton andra anläggningar på och i anslutning till Kalmar läns tre sjukhus ska de producera 1500 megawattimmar. Det motsvarar ungefär fem procent av regionens elförbrukning. Men trots det så tycker Joakim Thunborg att investeringen är motiverad.

– Det är värt det eftersom vi får en bättre koll på vår elkostnad och även blir mindre beroende av att köpa el från Norrland. Vi kommer dock inte sälja någon el utan det handlar om att minska vår egen köpta el.

Utmaning med snöröjning

På torsdagsförmiddagen visades en modell av de kommande solpanelerna upp på parkeringen. En av dem som var på plats och tittade var Johan Carlsson, driftchef på länssjukhuset i Kalmar.

– Det är bra att man tar en outnyttjad yta till solceller. Det som möjligtvis kan bli lite av en utmaning är hur vi löser snöröjningen eftersom vi inte kommer kunna köra med samma maskiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.