Det var i höstas som Region Kronoberg gick ut med ett brev till alla som väntade på operation. Vårdgarantin kunde inte längre uppfyllas. Det innebär att många fick vänta mer än tre månader på sin operation och de som var svårast sjuka prioriterades.
Saknas specialistsjuksköterskor
Orsakerna till köerna är flera, men framför allt handlar det om att det saknas specialistsjuksköterskor som till exempel narkossjuksköterskor.
Region Kronoberg jobbar nu på att minska operationsköerna och de är sakta på väg nedåt, men fortfarande klarar man inte vårdgarantin.
En liten förbättring
I slutet av januari hade 690 personer väntat på operation i mer än 90 dagar, i slutet av mars var den siffran 605 personer. En liten förbättring alltså.
– Målbilden är ju att vi ska uppnå vårdgarantin, men jag kan inte säga exakt när det ska ske. Men flera olika åtgärder pågår för att vi ska gå åt det hållet, säger Annika Hull Laine som är ny chef för Kirurgicentrum inom Region Kronoberg.
Måste skjuta på operationerna
Den stora utmaningen är att behålla och locka till sig specialistsjuksköterskor. Vakanserna i de här yrkesgrupperna är många och då måste man skjuta på operationerna – trots att man har läkare som kan operera och lediga operationssalar.
Vårdförbundet menar att Region Kronoberg bättre måste ta hand om till exempel sina egna narkossjuksköterskor och lägga pengar på dem istället för att ta in dyra hyrsjuksköterskor.
– Medlemmar i våra yrkeskategorier behöver återhämtning för att kunna hålla i ett helt yrkesliv, en löneutveckling som följer med ju längre man jobbar, men även en god arbetsmiljö – det är de viktigaste frågorna, det säger Caroline Boo Hermansson ordförande i Vårdförbundet Kronoberg.
Tror på förbättringsarbetet
I början av april reagerade flera anställda på operationsavdelningen i Växjö på den tuffa situationen i en insändare i tidningen Smålandsposten. Men arbetsgivaren säger att man tror på sitt förbättringsarbete.
– Vi tittar på hur man jobbar, vilka tider om man jobbar skift osv. Så vi måste ju vara tillmötesgående i den dialogen, säger Annika Hull Laine chef för Kirurgicentrum.
”Det är tufft året om”
Snart kommer sommaren och av tradition uppmuntras de anställda att delvis skjuta på semestern. Men det här väljer allt fler sjuksköterskor på operationsavdelningen att avstå ifrån.
– Det är så tufft året om, det är en sommarsituation året om. Man skjuter bara på problemet om man skjuter på sin semester, så man tar hand om sig själv genom att faktiskt ta ut sin semester, säger Caroline Boo Hermansson ordförande i Vårdförbundet Kronoberg.
Färre operationer på sommartid
Resultatet blir att det som vanligt dras ned kraftigt på antalet operationer sommartid och att man köper in hyrsjuksköterskor. Och risken är att man efter sommaren är tillbaka i lika långa operationsköer som förra hösten.
– Sommaren är alltid svår och det är en tuff utmaning för oss på Kirurgicentrum. På sommaren ägnar vi oss åt de akut sjuka patienterna som till exempel cancerpatienterna. De som vi inte kan erbjuda operation inom vårdgarantin försöker vi hjälpa till andra ställen som kan ta emot dem, säger Annika Hull Laine.