alkoholförbudskylt på sommargatan i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjö kommun har uttryckt oro över att missbrukare skulle göra sommargatan till en samlingsplats och avskräcka besökare. Se mer i videon. Foto: Arta Tahiri/SVT

Sommargatan i Växjö har blivit sovplats för hemlösa och missbrukare

Publicerad

Växjös ”sommargata” skapades för att bli en trevlig umgängesplats under semestern. Men platsen har också blivit en samlingsplats för missbrukare – trots att det råder alkoholförbud.

För första gången testar Växjö kommun konceptet ”sommargata” genom att stänga av en del av Liedbergsgatan på Oxtorget för motortrafik och omvandla den till en gågata.

Växjö kommun befarade redan tidigt att missbrukare skulle använda sommargatan som tillhållsplats och skrämma bort besökare, vilket P4 Kronoberg var först att rapportera om.

Person i hängmattan med ölburk

Besökare berättar för SVT Småland att hängmattorna på sommargatan även används som sovplatser för missbrukare. Under en barndansaktivitet kunde SVT:s reporter se en person i en hängmatta med en ölburk i handen, trots alkoholförbud.

– Det blir jag inte förvånad över. Risken finns i alla våra offentliga miljöer. Just sommargatan är inget unikt problem i det här perspektivet, säger Jonas Andersson, parkingenjör på Växjö kommun.

Han förklarar vidare att kommunen arbetar tillsammans med polis och socialtjänst för att hantera situationen.

– Det är ingen enkel sak att lösa, säger Jonas Andersson.

”En väldigt glad stämning”

Medan SVT var på plats på sommargatan delade besökare också med sig om hur uppskattat initiativet är. Här finns aktiviteter som barndans, schack och balansgång.

– Det är en väldigt glad stämning. Är det en solig dag märker vi att folk redan är på plats runt tio på förmiddagen. Det känns som att alla tycker att det är uppskattat, säger Jacqueline Andersson, centrumsamordnare.

Hör mer om hur Växjöborna upplever stämningen på sommargatan i videon nedan.

reporter och intervjuperson som står vid en hängmatta på sommargatan i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med när SVT Småland pratar med Växjöbor om hur de upplever stämningen på sommargatan. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.