Idag hamnar den uppsopade sanden på tippen, men i framtiden kan den komma att återanvändas. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Studenternas analyser visar – miljöfarliga sopsanden kan återvinnas

Publicerad

I vintras spred Växjö kommun ut drygt 1500 ton sand på gatorna i kommunen. Av den sanden sopas ungefär 800 ton upp varje vår och läggs på soptippen. Sanden innehåller miljögifter, och får inte användas igen. Men på initiativ från två studenter på Energi och Miljöprogrammet vid Linnéuniversitetet – som tagit prov på sanden – ska man nu försöka hitta en lösning på hur sanden i framtiden ska kunna renas och återanvändas

Projektet är ett initiativ från två studenter som studerar sista året på Energi och Miljöprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö. Prov har tagits på sand från gatorna i Växjö. Analyserna visar något förhöjda halter av tungmetaller, men inte alls så mycket som man trott.

– De metaller som vi har analyserat i sanden är nickel, koppar, zink, bly, krom, kadmium och kobolt. Samtliga prover visar på förhöjda värden men halterna är väldigt låga, säger Sofie Winkler och Mia Turstam.

Hör studenterna berätta om sitt arbete i klippet

Klassas som avfall

Den här sanden måste idag tas omhand och får inte spridas ut på gatorna nästa vinter utan måste läggas på soptippen då den klassas som avfall enligt miljöbalken. Ola Sjösten från Växjö kommun är ansvarig för verksamheten.

– Det här arbetet som studenterna har gjort har förändrat vår syn på hur vi ska hantera sopsanden i framtiden. Vi har börjat titta på hur vi ska kunna återanvända sopsanden, föroreningarna är inte så höga som vi först hade trott men vi måste först ta fler prover så att vi är säkra på innehållet.

Cirkulärt tänkande

Några förslag från studenterna om hur sanden skulle kunna användas är till asfaltstillverkning och som halkbekämpning på gatorna. Alltså ett cirkulärt tänkande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.