I videon kan du se vilka slutsatser Maria Olsson och Svenska palliativregistret gjort i sin studie om palliativ vård i samband med covid-19. Foto: TT/SVT/Karin Ahlgren

Ny studie från Kalmar: Så är sista tiden för äldre som dör i corona

Uppdaterad
Publicerad

I Svenska palliativregistret, med säte i Kalmar, finns världsunik fakta om hur vården av döende människor ser ut, den allra sista tiden i livet. Nu har de sammanställt hur flera hundra äldre personer avlidit i covid-19.

– Och här har vi svart på vitt, hur den allra sista tiden är för de döende patienterna, säger Maria Olsson som är registerhållare och ansvarig för det Svenska palliativregistret.

Registret har fram till nu fått in uppgifter på över 700 personer som avlidit till följd av covid-19 och på registret ser man att den allra sista tiden i livet för de allra äldsta är lugnare för dem som avlider på särskilda boenden jämfört med dem som avlider på sjukhus.

”Tryggare och lugnare”

– Det är många gånger tryggare och lugnare för den äldre-äldre och ofta multisjuka som bor på ett särskilt boende att få vara kvar i sin invanda miljö i stället för att flyttas, säger Maria Olsson.

Att det finns skillnader mellan hur den allra sista tiden ser ut på ett särskilt boende eller på ett sjukhus beror också på att sjukdomsförloppet ser annorlunda ut bland de allra äldsta.

– Sjukdomen går i olika faser och inleds ofta med hög feber och lättare hosta, och vår teori är att de allra äldsta inte tål den höga febern och avlider redan i den första fasen, säger hon.

Svenska palliativa registret

Det palliativa registret får in uppgifter från sjukhus och särskilda boenden där de avlidnas allra sista tid registreras utifrån vilka symptom personerna haft, om de dött på sjukhus eller i särskilda boenden och om de dött ensamma. Något liknande register finns inte i något annat land, och därför är de uppgifter som tas om hand i Kalmar av stort internationellt intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.