– Man märker att folk börjar bli mer medvetna om att det är ont om vatten på Öland. Det var något som kändes jätteviktigt redan i fjol när det verkligen var kris, säger Lasse Sörensson som är delägare på Saxnäs camping.
Öland drabbades hårt av torkan förra året och de rekordlåga grundvattennivåerna ledde till en akut vattenbrist i framförallt Mörbylånga kommun.
Kommunen pumpar fortfarande in vatten från Kalmar via sjöledning och det råder fortsatt bevattningsförbud, men förra årets extrema situation har fått både ölänningarna och turisterna att ställa om sina vanor.
Saltvatten i pool och servicehus
På Saxnäs camping använder man numera havsvatten till pool och servicehus och duschintervallerna har blivit kortare.
– Det har varit jättepositivt. Folk säger att det är mjukare att bada i poolen och att man flyter lättare och det gör man ju i saltvatten. Dock är salthalten i Kalmarsund här utanför under en promille i år, så det är ju inte mycket salt, säger Lasse Sörensson.
Även kommunen fortsätter att jobba aktivt med att informera invånare och besökare om att vara sparsamma med vattnet.
– Vi fortsätter med vår kamel Törsten som går runt och informerar om att vi ska vara aktsamma om vattnet. Det kan handla om att inte vattna gräsmattor och blommor med det och inte stå för länge i duschen, säger Niclas Beermann som är teknisk chef på Mörbylånga kommun.
Nytt vattenverk på gång
Mörbylånga kommun håller även på att förbereda för ett nytt vattenverk som man hoppas kommer att ge bättre förutsättningar för framtiden.
– Det blir ett oerhört intressant vattenverk för där ska vi ge oss på ny teknik och använda oss av andra typer av vatten än vi gjort tidigare. Det är kända tekniker, men vi provar ändå olika leverantörer nu i pilotanläggningar, säger Niclas Beermann.