Syftet med bidraget är bland annat att kunna anställa mer personal så att barngruppernas storlek kan minska. Foto: TT

Statsbidrag viktigt för att minska barngrupperna i förskolor

Publicerad

Alla förskolor i landet kan genom sina respektive kommuner söka statsbidrag från Skolverket – med syfte att minska barngruppernas storlek. Men något som delvis är ett problem för förskolor är att bidraget ger tillfälliga pengar och därmed gör det svårt att tillsvidareanställa mer personal.

Förskolan Linden i Lammhult i Växjö kommun är en av de förskolor som för nuvarande läsåret har fått statsbidrag. För pengarna har mer personal anställts och barngrupperna har kunnat göras mindre – bland annat genom att förskolan delat in barnen i två femårsgrupper istället för en.

– Det känns fantastiskt att ha kunnat göra så här, både för barnen och för lärarnas arbetsmiljö, säger Jaana Vaini

Jaana Vainio, förskolechef. Foto: SVT

o, förskolechef i Lammhult.

Önskar permanent bidrag

Men som förskolechef har Jaana Vainio en önskan om att bidraget blir permanent.

– Vi behöver en permanent tillgång till resurser för att hålla nere antalet barn i varje grupp. Vi vet inte nu vilka pengar vi har nästa år. Det skapar en osäkerhet. Vi kanske måste återgå till större grupper, säger hon.

Men Jaana Vainio kan också se en fördel med att bidraget ska sökas inför varje nytt läsår.

Maria Markus, förskolepedagog. Foto: SVT

– Något år kanske vi har färre barn och då är det ju bra om bidraget istället kan gå till en annan förskola som har stora barngrupper, säger hon.

En av de förskolepedagoger på Linden som uppskattar statsbidraget är Maria Markus. Hon tycker det vore tråkigt om det inte blir nya extrapengar för nästa läsår.

–  Min stressnivå har sänkts tack vare detta. Vi är fler i personalen per barn. Jag som pedagog kan vara närmare barnet och se det ännu bättre. Det har varit en bra möjlighet för lärande och för att skapa trygghet här, säger hon.

Fördelas utifrån förskolans förutsättningar

Erling Rask, verksamhetsutvecklare. Foto: SVT

Erling Rask är verksamhetsutvecklare på Växjö kommun och är med och söker statsbidrag från Skolverket. Enligt honom finns det en risk att pengarna fördelas ojämnt mellan förskolorna.

– Ja, det gör det, men pengarna fördelas utifrån varje förskolas förutsättningar när det handlar om till exempel barnens situation och föräldrarnas utbildningsbakgrund. Men det är inte vi som gör själva fördelningen. Vi söker pengarna, men sedan är det Skolverket som tar beslut om vilka pengar varje enhet ska ha, säger han och tillägger att det finns ett problem med tillfälliga pengar:

– Det är klart att om man har tillsvidareanställt personal för pengarna så hamnar man ju i en knepig situation. Men det handlar inte bara om ekonomi utan det kan ju bli så att man får göra större barngrupper igen om man inte får bidraget på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet