Foto: Christine Olsson/TT

Polisen begränsar drop-in till passansökningar

Publicerad

Från och med måndag är alla som vill ha ett nytt pass hänvisade att tidsboka för sin ansökan om pass hos polisen. Drop-in tiderna kommer att vara kraftigt begränsade och bara till för de mest akuta ärendena.

– Vi har haft ett extra hårt tryck på oss. Jämför vi med samma period förra året så gör vi 30 procent fler pass i år. Det är både i regionen och nationellt en utmaning att lösa och vi ska göra vad vi kan för att lösa det i vårt område. Både för att skapa en bättre arbetsmiljö men också för att producera fler pass, säger Patrik Oldin polisområdeschef sydöstra Götaland.

Trycket blev för stort

Det hårda trycket har lett till att polisen i Växjö och Karlskrona tvingats att stänga drop-in kön.

– På valborgsmässoafton kom det ohyggliga mängder framförallt i Växjö. Som mest tror jag att de hade 130 stycken i kö.

Nu på fredag, den 11 maj, kommer Växjö, Karlskrona och Kalmars drop-in för passansökan att vara stängd och på måndag, den 14 maj, är det nya direktiv som gäller.

Ökar bokningsbara tider

– Idag har vi bestämt att vi kommer dubblera antalet bokningsbara tider från och med måndag. Det sker på bekostnad av drop-in kön, säger Patrik Oldin.

En kassa kommer att hålla öppet för drop-in och andra ärenden men drop-in tiderna kommer att vara kraftigt begränsade och enbart gälla de riktigt akuta ärendena.

– Den är avsedd för dem där det verkligen är akut. Där man till exempel upptäcker att det är två veckor kvar av passet och ska åka.

Idag finns inte en enda ledig tid att boka fyra veckor framåt och därför satsar nu polisen på att utöka tidsbokningen.

– Tidsbokning tar liksom tio minuter men går man in på drop-in kan man få vänta flera timmar och det är ändå inte ens garanterat att man hinns med, säger Patrik Oldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.