Studenter arbetar med teknisk utrustning på ett laboratorium.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra mer om bland annat vad eleverna tycker om utbildningen och vad man kan jobba som systemingenjör. Foto: Abdulla Owada/SVT

Stor efterfrågan på systemingenjörer – men få väljer utbildningen i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Systemingenjörsutbildningen i Kalmar har svårt att locka elever trots stor efterfrågan på kompetensen. Utbildningen kan snart läsas på distans för att nå fler.
– Jag hoppas fler söker utbildningen, framför allt kvinnliga sökande, säger Henrik Samuelsson, kursledare.

Utbildningen startades 2023 i Kalmar och kursen har samarbete med 25 olika lokala företag som behöver kompetensen.

Just nu läser två klasser utbildningen och det är 10 personer i varje klassrum. Trots att det finns plats för 20 personer.

– Det är inte bara Kalmar som behöver den här kompetensen, utan den behövs i hela Sverige, säger Henrik Samuelsson, som är utbildningsledare på Lernias yrkeshögskolan.

Som systemingenjör jobbar man med både programmering och hantering av maskiner som en ingenjör brukar göra. Alltså en person som kan vara brygga mellan programmerare och ingenjörer på ett företag.

Hör mer vad man kan jobba med i videon ovan.

Stor efterfrågan

Enligt kursledaren Henrik Samuelsson som har kontakt med de lokala företagen behövs det ett 50-tal personer i Kalmar län med den kompetensen som utbildningen ger.

– Finns viljan så finns det stor chans till jobb efter utbildningen. Eftersom man gör sitt LIA, Lärande i praktik, på ett företag, säger Henrik Samuelsson.

Enda tjejen i klassen

Fatimah Dabdab, som kommer från Irak, läste till elingenjör i hemlandet, men nu vill hon utbilda sig till systemingenjör.

– Jag valde utbildningen för att inom en snar framtid kommer många företag behöva den här kompetensen och då finns det mycket jobbmöjligheter, säger Fatimah Dabdab.

Kan läsas på distans

Just nu läser alla utbildningen på plats i Kalmar, men från och med höstterminen är utbildningen på distans med några fysiska träffar.

– Det är en utmaning generellt för de tekniska utbildningarna att locka sökande. Jag hoppas fler söker utbildningen, framför allt kvinnor, för just nu nu finns det bara en kvinna i klassen, säger kursledaren Henrik Samuelsson.

Här kan du läsa mer om utbildningen och vad som krävs för att kunna läsa den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.