Efter stormen: Stora hål i viltstängslen

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen i förra veckan har fallna träd skadat viltstängsel på flera håll i Småland. Minskad vaksamhet längs dessa sträckor kan leda till många olyckor.

När det är hål i staketet är risken att djuren letar sig dit och försöker ta sig över vägen.

– Här blir det ju ännu farligare än utan viltstängsel, eftersom flera djur kan ta sig över och upp på vägen på samma ställe. Och då händer olyckor tyvärr, säger Sten-Erik Håkansson från Motormännen i Växjö.

Oktoberstormen 2013

”Inte lika vaksam”

Det finns viltstängsel längs uppskattningsvis 30 mil av Smålands vägar. Längs dessa vägar har stängslet en olycksreducerande risk med 75 – 80 procent. Men den största delen av vägarna har inget viltstängsel alls.

– Då är man ju mer alert som bilist. Där viltstängsel finns förväntar man sig ju att djuren håller sig på rätt sida stängslet och man är inte lika vaksam, säger Sten-Erik Håkansson.

Trafikverket säger att det kommer ta minst två-tre veckor innan stängslen är reparerade. Målet är att det ska vara helt färdigt innan vintern kommer.

– Vi jobbar så fort vi kan med att få bort alla träd från vägområdena så vi kan börja reparera viltstängsel, säger Henrik Landhammar, projektledare på Trafikverket.

Ont om varningsskyltar

Men några varningsskyltar som uppmärksammar bilister på att viltstängslet är trasigt eller defekt finns inte på plats.

– Det är så väldigt många ställen det är trasigt på, säger Henrik Landhammar. Men när träden ligger där är det i alla fall mindre chans att djuren lyckas ta sig över.

Sten-Erik Håkansson från Motormännen håller inte med.

– Kan vi komma över så kan en älg eller ett rådjur det också. Och då smäller det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oktoberstormen 2013

Mer i ämnet