Lagringsproblem gör att svensk frukt förstörs

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska äppelskörden har i många år ruttnat bort hos mindre svenska äppelodlare, men nu finns det en lösning.

Björn Idlinge är relativt ny som äppelodlare. Han köpte odlingen som ligger i närheten av Urshult nära sjön Åsnen där klimatet är gynnsamt för just fruktodling 2012. Odlingen är liten och består av 4000 äppelträd och äpplen med mer än 100 olika smaker. Björn har inga möjligheter att lagra sin frukt någon längre tid, och därför görs det äppelmust och marmelad av äpplena.

– Fram tills för några år sedan så har den svenska frukten i princip varit slut efter jul och man har haft svårt med lagring, säger Björn Idlinge.

En lösning på problemet med att frukten inte kan lagras någon längre tid utan att bli förstörd finns redan nu, och den innebär att frukten förvaras i ett kylrum där syret avlägsnas och då går det att lagra frukten ända fram i april. Det förändrar situationen för många fruktodlare.

– Ja då hade jag kunnat sälja en större del av min frukt som konsumtionsfrukt, i stället för att som nu processa den, säger Björn Idlinge.

Björn tycker också att det vore ett bra förslag om ett antal fruktodlare på orten skulle kunna gå ihop och köpa ett kylhus där äpplen kan förvaras lokalt tills de ska levereras ut till konsument. Men att göra investeringen själv är inget som Björn Idlinge ser någon lönsamhet i.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.