Foto: Rebecka Svensson/SVT

Otryggt och stökigt på Grönkullaskolan

Uppdaterad
Publicerad

En rapport från Skolinspektionen visar att skolan som i dag håller öppet igen har stora problem.

Det var under måndagsmorgonen som personal på Grönkullaskolan upptäckte att 24 rutor krossats, och skolan hölls därför stängd under måndagen. Men i dag är Grönkullaskolan i Alvesta öppen igen, med vakter på plats.

– Men det är en del elever som är hemma, jag vet inte hur många, säger förvaltningschefen för individ- och familjeomsorgen, Gunilla Kaij Bevheden.

Turbulens på Grönkullaskolan

Både under måndagskvällen och under förmiddagen har det hållits föräldrarmöten på skolan.

Otrygga elever

Anställda på skolan har blivit utsatta för hot under de senaste dagarna. Bakgrunden till hoten är enligt förvaltningschefen Gunilla Kaij Bevheden en artikel skriven av en nättidning som just nu sprids på sociala medier. Den innehåller kritik mot skolledningen efter ett misstänkt våldtäktsfall med två inblandade elever på skolan. Samma dag som anmälan gjordes fick skolan kännedom om händelsen.

– Det var ingenting som meddelades till skolan innan anmälan gjordes, säger Gunilla Kaij Bevheden.

– Den direkta åtgärderna som vi vidtog då var att se till att undervisningen skedde åtskilt för de inblandade eleverna. I nuläget är de inte med i skolundervisningen här.

Samtidigt visar en tillsyn på Grönkullaskolan gjord av Skolinspektionen i våras att elever på skolan känner sig otrygga och upplever en stökig miljö både i klassrummet och på rasterna. Nu kräver föräldrarna att skolan tar fram en handlingsplan för att öka tryggheten för barnen.

– Efter diskussionen och samtal med föräldrarna så har vi hört att föräldrarna efterfrågat en handlingsplan hur vi ska ha en grundläggande bättre verksamhet och tydliggöra hur vi ska arbeta, säger Gunilla Kaij Bevheden.

Ofta bråk

Samtliga elever som intervjuats av Skolinspektionen har berättat att de upplever sin skolvardag som stökig. Enligt eleverna uppstår det ofta bråk, fälls elaka kommentarer och kastas saker. Detta påverkar både elevernas studiero och lärarnas arbetssituation. Flera elever ska ha uppgett att de vill byta skola.

Hur allvarlligt ser ni på det här?

– Vi ser det på det viset att vi nu ska arbeta framåt för att få en trygg, säker och välkomnande skolmiljö. Det är det som är absolut nödvändigt för alla skolbarn att man har en sån skolmiljö, Gunilla Kaij Bevheden.

Har det inte gått för långt, borde man inte gjort några insatser tidigare?

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget utan jag tittar framåt, det är det vi måste göra.

Flera brister på skolan

Skolan brister i samtliga områden som granskats och behöver vidta flera åtgärder. Bland annat behöver man bli bättre på att ta hänsyn till varje enskild individs behov i undervisningen. Inspektionen visar att det är särskilt angeläget att skolan behöver utarbeta tydliga rutiner så att nyanlända elever som får undervisning i förberedelseklasser slussas över till reguljära klasser när det bedöms som lämpligt. Grönkullaskolan måste även säkerställa att alla elever som behöver särskilt stöd får det i den omfattning som behövs för att nå kunskapskraven.

Senaste den 20 november ska kommunen ha vidtagit åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulens på Grönkullaskolan

Mer i ämnet