• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Storhelg för fladdermusvänner

Uppdaterad
Publicerad

Nu väntar en storhelg för svenska fladdermusvänner. På lördag inleds två dagars konferens i småländska Taberg.

Tabergs gruva söder om Jönköping är känd som en populär övervintringsplats för en rad fladdermusarter. Så det är inte konstigt att ett tjugotal entusiaster och forskare samlas där i helgen.

– Vi kommer att ha föreläsningar och vi kommer också att gå in en sväng i gruvan. De är på väg ut nu, men några kan hänga kvar, säger fladdermusexperten Johan Eklöf som är med och arrangerar seminariet.

Under helgen kommer bland annat farorna med vindkraftverk att avhandlas. Ett annat ämne är fladdermusen i svensk folklore.

– Det fanns gamla föreställningar om att man kan använda blodet och deras ögon till allt möjligt, säger Johan Eklöf.

Ljusföroreningar

I Sverige finns 19 fladdermusarter. Överlag är tillståndet bra men vissa arter har drabbats hårt av ljusföroreningar, att till exempel kyrktorn blir upplysta och städerna brer ut sig.

– Det är många som inte gillar det och då trängs de undan, medan andra arter drar sig dit för att jaga insekter. Man förändrar ekosystemet.

Johan Eklöf tycker att allmänhetens intresset har ökat på senare år. En förklaring till det kan bland annat vara debatten kring vindkraften.

– Den har lyft fram fladdermössen i ljuset och man har blivit medveten om dem, säger han.

Och vill du veta mer om fladdermöss så var SVT:s ”Mitt i naturen” på besök i Tabergsgrottan för ett tag sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.