Vindarnas framfart:
Vindarna som drog in först över den svenska västkusten och Skåne nådde på sina håll orkanstyrka – vilket är en vindhastighet som överstiger 32, 7 sekundmeter. Längs västkusten var vindarna uppe i 40 sekundmeter och även på sina håll i Småland och Halland. Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus. El- och telefonnät slogs ut, vägar spärrades av, järnvägstrafiken lamslogs och många chockades svårt.
Skogskador
Det var främst Småland, Halland, norra Skåne och Blekinge samt södra Västergötland som drabbades av svåra och omfattande skogsskador. Skogsstyrelsen har uppskattat att omkring 75 miljoner kubikmeter skog fälldes av stormen. Totalt fällde stormen omkring 200 miljoner träd, vilket nästan är en hel årsavverkning i Sverige. I södra Småland föll flest träd. Där föll det 50-60 kubikmeter skog per hektar. Skogsägarna kämpade hårt för att få ut det fallna virket ur skogarna innan det blev förstört.
Samhällets och invånarnas kostnader
För människorna i sydvästra Småland kostade stormen över 500 kronor per invånare. Kommunalt sett kostade stormen allra mest för Göteborg, nästan 25 miljoner kronor. Näst hårdast drabbad var Ljungby kommun med kostnader på nästan 20 miljoner kronor i kommunala pengar.
Återkomsttiden
I stora delar av Småland, Halland och norra Skåne har de byvindhastigheter som förekom under stormen Gudrun en beräknad återkomsttid mellan 20 och 50 år. I de värst drabbade områdena är återkomsttiden 20 år.