• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/TT

Första transkollot för barn i Sydsverige: ”Jättestort intresse”

Publicerad

För första gången anordnas i helgen ett transkollo för barn i Sydsverige. Lägret är en möjlighet för barn som funderar kring könsidentitet att träffa andra och prata.

Transkollo annordnas av Transammans – förbundet för transpersoner och närstående. Detta är det femte transkollot som hålls, men det första i södra Sverige. Nytt för i år är också att man infört en övre åldersgräns – man vänder sig alltså bara till barn upp till 12 år.

Alla barn som kommer får också ta med sig en vuxen anhörig.

Ansvarig för Transkollo är Jacko Nilsson, och hen säger att intresset för att vara med är stort.

– Det är alltid jättestort intresse. Vi har 20 platser per kollo men det är alltid fler som vill vara med. Vi har fått säga nej till ungefär tio personer i Växjö, säger Jacko Nilsson.

Workshops och lek

Under de tre dagarna som Transkollo pågår får barnen lyssna på föreläsningar och delta i workshops om trans, men det blir förstås också mycket lek.

För att kunna köra sin kollon är Transammans helt beroende av olika typer av bidrag. Och i år har man fått mer pengar än vanligt berättar Jacko Nilsson. Därför kan de i år köra tre läger under månaderna augusti, september och oktober. Det första hålls alltså i Växjötrakten, sen drar man vidare till Västerås och avslutar i Umeå.

Stort intresse

Att intresset är så stort är roligt säger Jacko, men samtidigt är det förstås jobbigt att behöva säga nej till människor när platserna är fyllda.

– Vi hoppas på ännu fler bidrag framöver så vi kan köra ännu fler kollon, säger Jacko Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.