Daniel Wollin bor i studentkvarteret Forskaren på campus. Vi möts i soprummet intill hans bostadshus på PG Vejdes väg och han börjar gräva i kärlet för hushållssopor.
– Skor, glasflaskor, ölburkar, kartong och matrester. Allt i en och samma påse och så här ser det ut överallt på campus, jag har varit runt på campus och det är lika dåligt överallt, säger han.
Ansträngande att sopsortera
Malin Åkerlöf kommer från Stockholm. Hennes lägenhet ligger i samma kvarter och är utrustad med små sorteringsbackar under diskbänken.
– Om man anstränger sig så går det att källsortera. Det finns kärl för olika avfall i soprummen och i lägenheten finns de här små boxarna. Jag försöker sortera mitt avfall så gott det går, säger hon.
Kommunen sätter miljömål
Avfallshanterigen är en priopriterad del i kommunens miljöprogram, som sätter upp ambitiösa miljömål för kommunens olika verksamheter.
Det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder äger ungefär 70 % av studentbostäderna på campus. Områdeschefen Jimmy Stark är bekymrad, inte bara för att den dåliga sopsorteringen strider mot kommunens miljöpolicy.
– Det osorterade avfallet kostar oss pengar. Som det ser ut idag måste vi ha personal som sorterar rätt innan vi skickar soporna vidare. Det verkar som källsortering inte är en höprioriterad fråga för studenterna, säger han.