En delad bild som visar två olika scener: till vänster arbetar två personer i skyddsutrustning på en lift vid en kraftledningsstolpe under en grå himmel. Till höger flyger en grupp svanar i en V-formation mot en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Carolina Marstorp från Eon berätta om varför man inte bytt ut elledningen på södra Öland tidigare. Foto: SVT/TT

Svanar skadas när de flyger in i elledningen på Öland – nu ska den fågelsäkras

Publicerad

En dryg mil elledningar byts nu ut mot en isolerad variant på södra Öland. Orsaken är problem med fåglar som skadar sig på elledningarna och orsakar avbrott.

– Vi har sett hur framför allt svanar flyger in i elledningar och skadar sig. Så det är främst för dem vi gör detta, men även för kunderna så klart, säger Caroline Marstorp, underhållsingenjör på Eon.

Strax intill Ventlinge kyrka på södra Öland pågår arbetet med att ersätta tre oisolerade elledningar med en isolerad. Samma åtgärd har gjorts på andra ställen på Öland. Men det är första gången bytet görs på en 50 kilowattsledning.

Södra Öland hårt drabbat av strömavbrott

– Det här är ett test att göra det på såhär stora ledningar. Faller det väl ut så kanske vi gör motsvarande på fler platser.

Södra Öland har varit hårt drabbade av strömavbrott, här har det skett sex avbrott på två år.

– Strömavbrott är ett problem för oss. Vi vill ju att det ska kännas tryggt att bo här och då är så klart elförsörjningen en viktig aspekt, säger Ann Willsund, kommundirektör Mörbylånga kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.