Tillsammans testar Kunskapsnavet, Länsstyrelsen, Hushållningssällskapet och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) om man kan odla den latinamerikanska rotfrukten i Sverige, i Skogsby på Öland. Det har sina utmaningar, eftersom att den kräver värme, vilket inte alltid finns i överflöd i Sverige.
– Sötpotatis är trendigt idag. De stora snabbmatskedjorna har snappat upp det och serverar det i sina menyer. Det anses vara ett hälsofrämjande alternativ till potatis, säger Cecilia Kilbride, projektledare på Länsstyrelsen, och en av personerna bakom provodlingen.
Till sin hjälp har Cecilia studenter från Kunskapsnavet som studerar lantbruk, och Hushållningssällskapet som bistår med mark och kunskap.
Kräver pilotstudie
Anledningen till att testet görs är att många lantbrukare inte vågar ta risken att investera i sötpotatis, eftersom att man inte vet om det ens är möjligt att odla den här.
– Om man introducerar en ny gröda, då måste man kunna visa ett resultat. Vi hoppas att fler kommer att våga odla sötpotatis efter det här, säger Cecilia Kilbride.
För att hjälpa sötpotatisen att hålla värmen används svarta plastfiltar för att täcka jorden. Det hjälper också för att hålla borta ogräs och hindrar samtidigt vattnet, som sipprar ut ur slangar i marken, från att dunsta.
Stor efterfrågan på hälsoalternativ
Enligt henne ligger projektet helt rätt i tiden. Det finns en stor efterfrågan på marknaden för sötpotatis, och den beräknas bara öka.
– Det är en etablerad gröda som konsumenterna efterfrågar, då tänker vi, varför inte odla den i Sverige?
Näringsmässigt är sötpotatisen väldigt lik den klassiska potatisen, men med mycket lägre glykemiskt index, vilket innebär att det inte påverkar blodsockret lika mycket som potatis. Dessutom har sötpotatisen en annan resurs att bjuda på.
– Det många inte vet är att man faktiskt kan äta bladen. Den ska vara väldigt hälsosam, och äts väldigt mycket i Korea, säger Cecilia Kilbride.