Gustav Lundborg, kyrkoherde i Kalmar pastorat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 22 november utsattes Svenska kyrkan för en cyberattack. Hör kyrkoherde Gustav Lundborg berätta hur Svenska kyrkan i Kalmar agerat efter hackerattacken i klippet ovan. Foto: SVT

Svenska kyrkan i Kalmar låg steget före hackarna – var förberedda på cyberattack

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november drabbades Svenska kyrkan av en cyberattack. I princip all IT-teknik är utslagen, vilket innebär att man fått börja arbeta på det gamla hederliga sättet – med penna och papper. Men det har inte Svenska kyrkan i Kalmar några problem med.

Det är en så kallad ransomware-attack som Svenska kyrkan har utsatts för. Ett angrepp där hackare gör intrång i en organisations IT-system och stjäl känslig information. För att få tillbaka informationen krävs Svenska kyrkan på en lösensumma – som de inte tänker betala.

Medarbetare har drivit beredskapsarbetet framåt

Svenska kyrkan i Kalmar har under en längre period förberett sig inför olika krissituationer. I praktiken handlar kris- och beredskapsarbetet i Kalmar om att man förberett analog tillgång till all information och kyrkoärenden.

– Just här i Kalmar är vi väldigt långt fram i arbetet med krisberedskap. Det handlar om att vi har medarbetare här som drivit det här arbetet framåt på ett väldigt bra sätt, säger Gustav Lundborg, kyrkoherde i Kalmar pastorat.

Kyrkoherden: ”Har hanterat papper sedan medeltiden”

Flera kyrkor har haft stora problem med att bedriva begravningsverksamhet sedan attacken, då bokningssystemet inte går att nå. Kyrkoherdar från pastorat och församlingar runtom i landet vittnar om kontor fulla med post-it lappar. Men på skrivborden i Kalmar pastorat – där är det ordning och reda.

– Vi har varit förberedda på att kunna bedriva begravningsverksamhet även utan it-lösningar, och utan elektricitet om det skulle vara så. Ofta handlar det om att hitta på sådant som man gjorde förr. Vi har ju hanterat papper sedan medeltiden i kyrkan, så det är inget ovanligt för oss, säger Gustav Lundborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.