Johan Berggren som är överläkare på kirurgkliniken i Kalmar berättar om tarmscreeningen som ska börja i höst i Kalmar. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Tarmscreening kan rädda livet på hundratals – Kalmar börjar i höst

Uppdaterad
Publicerad

Tarmscreening används redan i flera regioner i Sverige. I Kronobergs län ska man börja våren 2022, men i Kalmar län ska man testa redan i höst. Tarmscreening ska hjälpa till att upptäcka tarmcancer i ett tidigt skede och rädda människors liv.

Tarmcancern är den tredje största dödsorsaken bland de olika formerna av cancer och drabbar varje år 6 500 svenskar. Tarmscreening beräknas rädda 300 personer årligen i Sverige.

I Kronobergs län räknar man att komma igång med tarmscreening våren 2022 men i Kalmar län ska man börja i höst och lansera screening i början av nästa året.

– Syftet med tarmscreening är att vi ska kunna hitta tarmcancern tidigare och på så sätt undvika ökad dödlighet och lidande, säger Johan Berggren, överläkare på kirurgkliniken i Kalmar.

Metoden ska användas i höst

Tarmscreening är en nationell satsning som Socialstyrelsen rekommenderade redan 2018. Den ska kunna erbjudas till alla 60-74.åringar i Sverige. Redan nu används metoden i flera regioner. Region Stockholm och Gotland började för mer än tio år sedan. I Region Kalmar och Region Kronoberg har det alltså dröjt.

– Det är en tröghet i att starta ett sådant stort projekt, säger Johan Berggren.

Så här går det till med screening

Eftersom tarmcancern inte har några tydliga symptom när den utvecklas är det svårt att upptäcka den i ett tidigt skede. Men tarmscreening ska hjälpa att upptäcka den tidigare med hjälp av avföringsprov. Alla berörda personer lämnar in avföringsprov vartannat år.

Överläkaren menar att det finns en risk att många inte vill lämna in prov.

– Vi räknar inte med att alla ens vill vara med om detta. Vi tror kanske att vi i bästa falla hamnar någonstans kring 80 procent, säger Johan Berggren.

SYMPTOM PÅ TARMCANCER

Det här är några symptom som kan bero på cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Du kan ha ett eller flera av dem:

  • Blod i avföringen.
  • Behovet att bajsa oftare eller mer än tidigare.
  • Annan form eller utseende på avföringen än tidigare.
  • Slem i avföringen.
  • Svårt att bajsa och en känsla att inte lyckas tömma tarmen helt.
  • Tappad aptit eller ont i magen. Det är dock ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.