Första torsdagen i mars har under senare år växt ut till en riktig högtidsdag, nästan som Smålands egen nationaldag. Det är den dagen då alla smålänningar firar sitt ursprung och stolt påminner om det bristfälliga bruket av bokstäverna r och s.
Bakgrunden till firandet är att den här kombinationen av ord uttalat på småländsk dialekt låter extra trevligt och roligt. Så för att fira dagen byter man ut alla ”rs” mot bara ”ss”, och unnar sig en ”massipantååta”. Några menar att ska det gå rätt till krävs också en ”bäss”.
Bred dialekt
Firandet är en relativt ny företeelse. Ursprunget tycks vara ett syskonpar vars faster brukade säga ”fössta mass” på bred dialekt.
– Det där blev en grej för mig och min syster och vi lade till tossdan så det blev fössta tossdan i mass. Vi hörde av oss till varandra på dagen och så, berättar Jonas Sveningsson till Barometern.
Men själva firandet tycks ha startat i Stockholm.
– Syskonen jobbade på Scandinavian Photo i Johanneshov tillsammans med mig och de införde traditionen att fira första torsdagen i mars med marsipantårta, berättar arbetskamraten Christer Fischier.
Riktigt hajpat
Sedan spred sig firandet via en Facebookgrupp. Det tycks ha startat i Jönköpingstrakten men år för år nått längre ut i landskapet. Så nu bakas det tårtor både i Kalmar och i Ljungby. Och drygt tio år senare är det en nationell småländsk angelägenhet.
– Det är en intensiv dag för oss, det är mycket beställt, säger Sandra Lindström på ett konditori i Jönköping.
– Förra året var det riktigt hajpat. Vi får se hur det blir i år.