Tidigare tillverkades termosar och den kultförklarare TV-kannan i den tegelröda industribyggnaden på Brahegatan i Jönköping. När vi besöker lokalen i stadsdelen Torpa håller Soheila Fors, hennes två barn, hennes man och ytterligare ett par kvinnor på att möblera och pynta inför lördagens invigning.
– Det här ska bli en plats att bryta isoleringen för dem som lever och förtryckts under sina familjers hedersrestriktioner, säger Soheila Fors.
Misshandlades själv
Hon talar av egen erfarenhet av isolering och misshandel av en förtryckande man.
– Jag hade behövt ett tehus då. Det finns mängder med invandrarkvinnor som lever förtryckta av sina män, säger Soheila.
Tehuset på Brahegatan är det tredje som Soheila Fors och organisationen Khatoon startar. De två tidigare finns i Karlskoga och Uppsala och verksamheten drivs med hjälp av ideella insatser, gåvor och bidrag från bland annat kommuner och myndigheter.
”Revolution med en kopp te”
Soheila Fors berättar att många invandrarkvinnor förbjuds att besöka platser där det finns risk att de träffar främmande män. Besök på ett tehuset för kvinnor kan männen däremot acceptera och därifrån kan frigörelsen börja.
– Revolutionen kan börja med en kopp te, säger Soheila Fors och fortsätter med förberedelserna inför lördagens invigning.