Ett 90-tal kommuner i landet omfattas av nedmonteringen av det fasta telefonnätet mellan våren 2017 och våren 2018. Den 31 maj är sista dagen som den fasta telefonen med kopparledning fungerar för 1200 abonnenter i Västerviks kommun.
– Enligt vår bedömning kommer samtliga kunder få en fungerande telefonilösning, säger Ove Alm, chef för Framtidens nät på Telia.
Kommer den att vara lika bra som i dag?
– Den kommer säkert vara lika bra som talfunktion som i dag och driftsäkerheten kommer att vara stabilare. Det gamla kopparnätet är väldigt känsligt för väder och vind, och perioder med extremväder kommer allt oftare till Sverige. Men med vår nya lösning kan kunder i alla fall få bra bredband och bättre mottagning. Jag tror att det kommer att gå alldeles utmärkt för de allra flesta kunder.
Men riktigt så bra har det inte blivit på sina håll. Förra året fick Post- och telestyrelsen (PTS) in 175 klagomål eller frågor om framtidens nät. De allra flesta handlade om kunders oro inför att Telia avvecklar nätet, bland annat för att ersättningslösningarna inte ska fungera på grund av dålig mobiltäckning. PTS har också märkt samma oro från kommuner, länsstyrelser och bredbandskoordinatorer. I till exempel Kalvefall i Östergötland letar boende fortfarande efter en fungerande mobilsignal fyra år efter att den fasta telefonin försvunnit.
Stora investeringar behövs
Oroliga i Västerviks kommun vill nu att Telia pausar arbetet. Det är en fråga som togs upp av Landsbygdskommittén, en statlig utredning som överlämnade sitt förslag till regeringen i början av januari i år.
Kommitténs arbete leddes av Johan Persson (S), till vardags kommunalråd i Kalmar. Han och kommittén ber inte Telia att göra en paus. Men indirekt vill man påverka den snabba nedmonteringen av kopparnätet genom att ställa betydligt högre krav på den så kallade SOT-nivån (samhällsomfattande tjänster) för elektronisk kommunikation.
SOT-nivån som är den internethastighet som alla svenskar ska garanteras av staten. Den ligger i dag på en megabit per sekund.
– Vi vill att den ska vara 30 megabit, säger Johan Persson (S). Det är den nivå man strävar efter i EU. Det blir en automatisk paus och då behöver man göra stora investeringar och kan inte koppla ner kopparledningarna också.
Gammal utrustning
Hittills har alla önskemål om en paus mötts av ett klart och tydligt nej från Telias sida.
– Det beror på att nätet vi har som består av gamla kopparledningar och gammal utrustning på stationerna är så gammalt att vi inte längre kan garantera driftkvaliteten och säkerheten, säger Ove Alm, chef för Framtidens nät på Telia.
– Men Telia kan i princip göra som man vill, förklarar Peter Ekstedt, som är pressansvarig på Post- och Telestyrelsen. Det är staten som ska garantera att alla invånare har fungerande telefoni och det är staten som ställer kravet att hastigheten på internet behöver vara en megabit. Inte mer. Likaså ställer staten inte krav än på att mobilmasterna ska ha reservkraft. Så Telia uppfyller de krav som ställs.
Norge tryckte på pausknappen
Men i Norge går det att pausa. Där har Telias norska motsvarighet Telenor ett avtal med regeringen, som säger att Telenor har skyldighet att leverera telefon till alla med fast adress. Avtalet är teknikneutralt, vilket betyder att det kan vara både fast telefon och mobila lösningar. Huvudsaken är att ingen kopparledning får kapas förrän det finns ett fungerande alternativ.
– Vi är nog mer pragmatiska än i Sverige, kommenterar Arne-Quist Christiansen, som är chef för det framtida telenätet hos Telenor och Ove Alms norska kollega.
– Från början hade vi en aggressiv plan att ta ned all fast telefoni till 2017. Och vi gjorde en pilotstudie i västra Norge, men det visade sig att det fungerade dåligt.
Då tryckte Norge på pausknappen.