Tidigare M-politikern Cemil Aygan har begärts utlämnad av Turkiet flera gånger – ”misstänks för terrorism”

Uppdaterad
Publicerad

Cemil Aygan, tidigare moderatapolitiker, är en av de personer som Turkiet vid flera tillfällen velat få utlämnade från Sverige och Finland.

– Lämnar Sverige ut mig kommer mitt liv vara slut, säger Cemil Aygan.

På 70- och 80-talet var han med i PKK, Kurdistans arbetsparti. PKK är terroristklassad av bland annat Sverige, EU, Nato och Turkiet.

– De (Turkiet, reds anm) kallar mig för en aktiv PKK-terrorist, det är jag inte, säger Cemil Aygan.

Anställdes av underrättelseorganisation

Han gick ur PKK 1985, vilket är ett år efter att partiet gick in i ett inbördeskrig mot den turkiska staten. Enligt Aygan har han inte varit aktiv sedan dess. I stället blev han anställd av den hemliga och olagliga turkiska underrättelseorganisation Jitem.

Jitem anklagas för att vara ansvarigt för tusentals mord av regimkritiker. Men detta är något som Cemil Aygan, enligt honom, inte var medveten om när han värvades, och när han till slut ville gå ur visade det sig att det inte var så lätt.

– PKK hotade med att döda mig och mig familj, därför gick jag med i Jitem som jag trodde var en bra organisation, säger han.

Nej från HD två gånger

Sedan tidigare har Turkiet begärt att Sverige ska utlämna Cemil Aygan två gånger men då har Högsta domstolen bedömt att Aygan riskerar förföljelse och att han därför inte bör utlämnas.

År 2008 anklagades han för ett mord och ett mordförsök under tiden han var med i PKK. Andra gången, år 2012, pekade Turkiet ut honom igen som skyldig till åtta mord, ett mordförsök, två branddåd och och två bombattentat.

Är du orolig att risken är större att du lämnas ut den här gången, med tanke på Sveriges överenskommelse med Turkiet som kom i veckan?

– Nej, inte särskilt orolig eftersom jag har beslutet från Högsta domstolen. Skulle Sveriges lämna ut mig kommer mitt liv vara slut, säger Cemil Aygan.

Oberoende domstolar

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vill inte kommentera uttalandet från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utan hänvisar till migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S).

I ett uttalande till TT skriver han att svenska medborgare inte utlämnas. Han påpekar att i Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar.

”Icke-svenska medborgare kan utlämnas på begäran av andra länder, men bara om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen.”

Cemil Aygan är turkisk medborgare.

KLIPP: Detta är PKK och YPG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.