Tre personer sitter framför en damm. Till vänster två kvinnor och till höger en man. Bakom dammen vajjar vass. Kvinnan i mitten håller i en kräftbur. Kräftor, flodkräfta, signalkräfta, kräftpest, Öland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Pålsson, Marika Stenberg och Per Nyström fiskar efter signalkräftor och gläds över de tomma burarna. Hör varför i klippet. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

På jakt efter signalkräftan – för att skydda Öland från kräftpest

Publicerad

Ett flerårigt projekt går nu in i nästa fas där åtta vatten provfiskas efter signalkräfta.

– Det är nervöst innan, vi vet inte vad vi ska hitta, säger Carina Pålsson på länsstyrelsen i Kalmar län.

Flodkräftan dör oftast av kräftpesten efter kort tid medan signalkräftan kan kapsla in kräftpesten och leva med den. Spridningen av kräftpest i Sverige har gjort att flodkräftan är akut hotad och har försvunnit från stora delar av landet.

– Öland är ett av få skyddsområden, tillsammans med Gotland, där man kan hålla signalkräftan borta, säger Carina Pålsson.

Anledningen är det geografiska läget eftersom den invasiva signalkräftan inte kan ta sig till öarna på egna ben.

Skickas på analys

Länsstyrelsen tror att det kan finnas signalkräftor på högst en handfull platser på Öland. Genom analyser och provtagningar de senaste åren har de identifierat åtta vatten där det finns risk att signalkräftan finns. Vid provfiskningen av det första vattnet var alla tio burarna, eller mjärdarna, tomma.

– Det känns bra. Här var inga signalkräftor vilket är jättepositivt, säger Carina Pålsson.

Skulle det hittas signalkräftor skickas de till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys för att konstatera om de har kräftpest eller inte. Sedan diskuterar man med markägaren hur man går vidare.

Förbjudet att ta signalkräftor över bron

För att plantera ut kräftor i ett vattenområde krävs tillstånd av länsstyrelsen och man får inte ta med levande signalkräftor över Ölandsbron. Det är även viktigt att man sanerar redskap som man haft i vatten eftersom kräftpesten även kan spridas med fiskeredskap, luftmadrasser och båtar.

– Och om man som markägare upptäcker att man har kräftor får man jättegärna kontakta oss. Speciellt om det är signalkräfta så att vi kan värna flodkräftan, säger Carina Pålsson.

FLODKRÄFTA VS SIGNALKRÄFTA

  • Flodkräftan tros ha funnits här i 10 000 år.
  • Man räknar med att 98 procent av bestånden av flodkräfta slagits ut under de senaste hundra åren.
  • Signalkräftan importerades från nordamerika på 1960-talet och finns med på EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län

DET HÄR GÄLLER I SKYDDSOMRÅDET

Öland har bland de bästa förutsättningarna i Europa att bevara flodkräftan. År 2013 beslutade länsstyrelsen att inrätta Öland som skyddsområde för flodkräfta. Skyddet innebär att det inte ska förekomma signalkräfta på Öland och att du inte får flytta levande kräftor till Öland eller mellan olika vatten på ön. Det är även viktigt att vara noga med att desinficera utrustning och redskap.

Inom skyddsområdet är det förbjudet att:

  • saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor som inte härrör från området
  • använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än där den har fångats
  • utan desinfektering använda fiskeredskap, båtar, maskiner och andra föremål som har använts i sötvatten utanför skyddsområdet
  • utplantera signalkräfta

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.