• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oroliga lantbrukare anmäler sina djur till slakt tidigare än vanligt. Anledningen är det varma vädret som har påverkat fodersituationen negativt. Foto: TT

Torkan leder till tidigare slaktanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Torkan fortsätter att ställa till med problem för lantbrukarna. Många lantbrukare är oroade och väljer att redan nu anmäla djur till slakt under hösten.

Efter sommarens torra inledning och dåliga skörd väcks frågor kring hur man ska kunna ta hand om djuren under hösten om skörden inte räcker till. Redan nu har lantbrukare börjat fodra med det lager som egentligen var tänkt att användas under hösten och vintern.

Ulf Wallin, presschef på Lantbrukarnas Riksförbund, berättar att många lantbrukare är oroliga över fodersituationen.

– Det finns helt klart en oro. Det skapar ju också frågeställningar hur man ska kunna hantera att ta hand om djuren under hösten, säger Ulf Wallin.

Fullbokade veckor på slakterier

Många lantbrukare väljer därför att redan nu ta kontakt med slakterier för att anmäla djur till slakt under hösten. En anmälan som vanligtvis görs ungefär fyra veckor innan slakt.

Paul Robertson, inköpare för KLS Ugglarps, berättar att en del av höstens veckor redan är fullbokade trots att det fortfarande är långt kvar tills dess.

– Man har betydligt längre framförhållning. Man är ute dubbelt eller tre gånger så lång tid innan man brukar, säger han.

Väntar på regnet

På grund av den långvariga torkan har Jordbruksverket gjort ett generellt undantag för att tillåta lantbrukare att skörda och låta djur beta på ekologiska fokusarealer och viss träda, om man inte söker kompensationsstöd för grovfodergrödor.

Paul Robertson berättar även hur lantbrukare samarbetar med varandra och att man hoppas på regnet.

– Vädret kan ju ingen rå på. Det som lantbrukarna gör nu är väl att man försöker samarbeta och hjälpa varandra. Det som den ena saknar kanske den andra har lite större tillgång av, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.