Genrebild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tre fall visar: Så drabbas barnen av socialens brister i Älmhult

Uppdaterad
Publicerad

SVT har granskat ett 20-tal avikelser och Lex Sarah-rapporter som gäller utredningar av barn som far illa i Älmhults kommun. Här är tre fall där barn misstänks ha utsatts för våld – men hjälpen inte har fungerat.

Sex socialsekreterare med insyn i Älmhults kommun berättar för SVT om brister i organisationen och arbetsmiljön när det gäller utredningar och insatser till barn som far illa – något som också granskas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Det är i samband med Ivo:s granskning som kommunen skickat rapporterna, som alla är från i år.

Barnärenden i Älmhult

I de allra flesta fallen står hög arbetsbelastning, stress eller omorganisation som en orsak till missarna. En annan orsak som återkommer är bristande rutiner.

Ett fall har SVT redan berättat om, utredningen om en flicka som man misstänkte utsattes för sexuella övergrepp och hedersvåld tog mer än ett år. Trots det hade utredningen stora brister.

Här är ytterligare tre fall där kommunens agerande har fått – eller kunde få -  konsekvenser för barnen.

”Påverkad av familjen”

Barnen fick vänta länge på att samtal kunde genomföras. Framkommit att det förekommit våld i hemmet (...) möjligt att syskonen blivit påverkade av familjen.

Orsak: Det fanns för lite personal och det innebar att prioriteringar behövde göras. Situationen uppmärksammades inte av högre chefer förrän läget var ohållbart.

”Barnet vill inte prata”

Barnet som bekräftat våld i första samtalet (...) ville i andra samtalet inte prata med handläggare. Om ärendet inte handläggs skyndsamt så kan det påverka barnets/barnens berättelse i olika riktningar. Om det har gjort det i detta fallet är oklart.

Orsak: Det fanns för lite personal och det innebar att prioriteringar behövde göras. Situationen uppmärksammades inte av högre chefer förrän läget var ohållbart.

”Sen utredning – trots misstänkt våld”

Verksamheten har inte inlett utredning direkt, trots misstanke om våld. För lite dokumentation och uppgifter i dokumentationen har inte hanterats korrekt.

Orsak: Hög arbetsbelastning. Avstämning med enhetschef har blivit ombokade och inte bokats om. Diskussion om ärendet har förts ”på språng” i korridoren.

Socialchefen Jenny Smedberg säger till SVT att kommunen jobbar med att få bukt på arbetsmiljön och skapa en fungerande organisation. Hör hennes svar här.

Hör socialsekreterarnas vittnesmål från Älmhult i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnärenden i Älmhult

Mer i ämnet